x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cuba şi-a lansat propria wikipedia cu puncte de vedere „decolonizate”

Cuba şi-a lansat propria wikipedia cu puncte de vedere „decolonizate”

de Sînziana Stancu    |    14 Dec 2010   •   22:54

Guvernul de la Havana şi-a lansat marţi propria enciclopedie online, de tip wikipedia, numită ecured, în scopul de a prezenta propria viziune despre lume şi istorie.

 Site-ul de internet conţine materiale redactate în limba spaniolă şi are adresa ecured.cu. Guvernul cubanez a anunţat că scopul acestui site este să răspândească informaţia în lume fără să urmărească obţinerea vreunui profit. Filosofia ecured o constituie strângerea de informaţii şi dezvoltarea acestora în scopul cunoaşterii, dintr-un „punct de vedere decolonizator”, potrivit prezentării făcute site-ului de autorităţile cubaneze.

Postările şi eventualele actualizări ale materialelor publicate deja se fac numai cu permisiunea administratorului site-ului, însă nu se ştie deocamdată cine este acest administrator.

Deşi lansarea oficială a site-lui a avut loc abia marţi, până atunci figurau deja aproximativ 20.000 de accesări. la informaţiile despre Statele Unite, acestea erau descrise ca fiind un „imperiu al vremurilor noastre, care şi-a însuşit prin forţă teritorii şi resurse naturale de la alte naţiuni, pentru a le pune în slujba propriilor interese de afaceri şi a monopolurilor”. SUA mai sunt criticate şi pentru faptul că consumă 25% din energia produsă la scară planetară şi pentru că, „în ciuda bogăţiei de care dispun, peste o treime din populaţia lor nu beneficiază de asigurări de sănătate”. Nu în ultimul rând, ecured susţine că SUA şi-au dorit întotdeauna să pună mâna pe insula caraibeană şi privesc Cuba „ca pe un fruct frumos care va cădea odată în mâinile lor”.

×
Subiecte în articol: externe