x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce l-a convins pe Trump sa expulzeze diplomati rusi

Ce l-a convins pe Trump sa expulzeze diplomati rusi

de Simona Haiduc    |    30 Mar 2018   •   15:24
Ce l-a convins pe Trump sa expulzeze diplomati rusi
Sursa foto: Shealah Craighead

In zilele premergatoare cele mai ample, din istoria Statelor Unite, operatiune de expulzare a colaboratorilor spionajului rus, putini oameni din interiorul si din afara Administratia americana cunosteau intentiile presedintelui, scrie The Washington Post.

 

"Agentii serviciilor speciale americane, cei care se ocupa de dizolvarea retelelor de spionai ale Moscovei, nu au crezut ca Trump va urma recomandarea de inchidere a consulatului rus din Seattle", sustin jurnalistii cotidianului american. In discutiile cu liderii europeni, Trump afirma ca SUA nu sunt interesate sa-i trimita acasa de spionii rusi ca raspuns la otravirea fostului agent dublu Serghei Skripka, daca alte tari nu le vor urma exemplul.

Vineri insa, consilierii prezidentiale pe probleme de securitate nationalai-au prezentat trei variante de actiune, dar decizia finala a fost influentata de refuzul Moscovei de a accepta faptele, pozitie care i-a luat pe nepregatite pe aliatii americani, continua autorii articolului, potrivit carora cele trei scenarii au fost descrise drept "usor, mediu si dificil". 

Primul presupunea expulzarea a 30 de "diplomati" rusi si pastrarea consulatului din Seattle. Al doilea trimitea acasa 48 de functionari ai ambasadei ruse si 12 dintre reprezentantii Kremlinului la ONU, dar si renuntarea la consulat. In legatura cu ultima varianta, "nici unul dintre interlocutorii ziarului citat nu au dorit sa ofere detalii, multumindu-se sa mentioneze doar ca pe listele contraspionajului american figureaza numele a 40 de agenti care actioneaza pe teritoriul SUA, dar care nu se regasesc pe lista expulzarilor".

"Daca s-ar fi mers pe ultima solutie, iar rusii ar fi raspuns la fel, ne-am fi redus periculos de mult posibilitatile de manevra pe teren, blocand, totodata, orice alta eventuala cale de rezolvare a situatiei", au subliniat ziaristii americani. Imediat ce pozitia Casei albe s-a clarificat, "inaltii responsabili americani au inceput sa-i sune pe colegii lor straini, astfel ca pana vineri seara numarul tarilor care s-au angajat sa procedeze la fel a ajuns la 10, crescand la 16 pana luni dimineata si la 25 pana joi". 

×