x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum va fi Lumea la 11 septembrie 2031

Cum va fi Lumea la 11 septembrie 2031

de Anca Aldea    |    12 Sep 2006   •   00:00
Cum va fi Lumea la 11 septembrie 2031

La cinci ani de la atacurile teroriste asupra sa, America detine inca rolul de "serif universal" si puterea de a lua cele mai importante decizii in lume. Expertii estimeaza ca, peste 30 de ani, echilibrul geopolitic va fi cu totul altul.

Americanii si-au amintit ieri de avioanele piratate, de oamenii care se aruncau disperati de la geamurile turnurilor gemene si de inceputul razboiului contra terorismului. Nu toti s-au indreptat insa spre trecut. Cativa experti au schitat un "portret" al lumii la 11 septembrie 2031.

La cinci ani dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, americanii si nu numai ei si-au amintit din nou de cele 3.000 de victime ale Al-Qaeda, dar si de promisiunea presedintelui George W. Bush de a distruge terorismul mondial si de a razbuna moartea celor nevinovati.

FLASH-URI. Americanii si-au amintit ieri de avioanele care au lovit simbolurile SUA si au distrus mii de familii. Si-au amintit de oamenii disperati care se aruncau de la ferestrele Turnurilor Gemene de la sute de metri inaltime, de telefoanele pasagerilor inspaimantati care incercau sa ia o ultima legatura cu cei dragi de-acasa, de imaginile cutremuratoare ale mastodontilor de metal care au sfasiat cele doua corpuri ale World Trade Center.

In preziua comemorarii, Bush a depus un omagiu la Ground Zero - locul in care s-a inaltat odata WTC - si a participat la o slujba la Capela Saint-Paul. Si ieri, si alaltaieri, zona in care s-a derulat ceremonia de comemorare a fost inconjurata de mii de manifestanti zgomotosi care au cerut retragerea trupelor din Irak. Ziua de ieri a debutat cu un moment de reculegere, la 08:46, chiar la ora la care primul avion - zborul 11 al American Airlines - a lovit turnul de nord al WTC. Au urmat inca trei momente de reculegere la orele la care s-au prabusit ultimele trei aeronave.

INVATAMINTE
"Am promis ca nu voi uita niciodata lectia acelei zile. Dusmanul este inca in libertate si vrea sa ne provoace aceleasi pierderi din nou. Aceasta zi este si o zi de reafirmare a determinarii"
George W. Bush
presedintele SUA

Amintiri din viitor

Toata lumea este de acord ca atacurile asupra Americii ne-au schimbat irevocabil vietile. Cotidianul britanic Independent face un pas inainte si propune o viziune a lumii la 30 de ani dupa atentatele de la 11 septembrie 2001.

SCENARIU. Sub titlul "Noul razboi de 30 de ani", Paul Kennedy, profesor de istorie la Universitatea Yale, "aminteste" ca in cele trei decenii de la atacurile asupra SUA, lumea a avut parte de trei razboaie, in Afganistan, Irak si Iran, expeditii militare cu scopul de a proteja campurile petrolifere din Kuweit, Arabia Saudita si Golful Persic, si in perioada "critica" 2008-2012 atacuri teroriste in Europa, America de Nord si Japonia. A fost perioada noului "razboi de 30 de ani". La sfarsitul confruntarii, lumea avea o noua configuratie. Statele Unite inca mai poseda, in 2031, cea mai mare putere militara, tehnologica si economica, insa aceasta a fost mult destabilizata de crizele fiscale si neajunsurile militare din timpul presedintelui Bush, asa ca acum primeaza politicile de cooperare. China si India s-au ridicat mult, devenind actori importanti pe scena lumii. Politicile radicale ale lui Putin au plasat Rusia pe locul patru ca influenta. Europa continua sa-si faca probleme privind propria identitate, insa in realitate este bine mersi si ofera un antidot hotararii Americii de a se autoimbunatati si determinarii Asiei pentru planuri pe 15 ani. Africa a trecut prin trei decenii de genocid, razboaie civile, dezastre naturale si in sfarsit pare a merge pe drumul cel bun.

Orientul Mijlociu a ramas o zona de instabilitate, insa Al-Qaida a ramas o amintire urata. Israelul a contraatacat Iranul cu rachete nucleare, omorand 10 milioane de persoane, insa nu a reusit sa distruga acest stat. Marile Puteri au revenit la jocul lor - misiuni de mentinere a pacii si negocieri. Americanii au fost pe de-o parte bucurosi de riposta israeliana, pe de alta parte speriati sa intre din nou in vartejul razboiului, luand partea Israelului. Europenii nu au reactionat, iar Putin nu a spus nimic. Asia a considerat ca nu este cazul sa se implice in luptele occidentalilor, asa ca Israelul a mers mai departe, desi vatamat, in continuare protejat de SUA, insa avand in fata un viitor nesigur. (Ana Ilie)

CENZURA
Reteaua americana de televiziune ABC a difuzat cenzurat o versiune a unei miniserii foarte controversate despre evenimentele de la 11 septembrie 2001. In versiunea originala a serialului, intitulat "The Path to 9/11", se sugera in mod clar ca presedintele american Bill Clinton era prea distras de scandalul sexual in care fusese implicat impreuna cu Monica Lewinsky, pentru a mai fi capabil sa se ocupe de pericolul din ce in ce mai mare reprezentat de extremistii islamici din acea perioada.
×
Subiecte în articol: externe