x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cursa înarmării. Grecia vrea să cumpere 20 de avioane de luptă F-35

Cursa înarmării. Grecia vrea să cumpere 20 de avioane de luptă F-35

30 Iun 2022   •   17:30
Cursa înarmării. Grecia vrea să cumpere 20 de avioane de luptă F-35

Grecia ar urma să trimită în zilele următoare o cerere oficială Statelor Unite pentru achiziționarea a 20 de avioane de luptă F-35 produse de Lockheed Martin, au anunțat joi surse din domeniul apărării, potrivit Reuters.

Grecia, membră a NATO, cheltuiește peste 2% din produsul intern brut pentru cheltuieli de apărare. Țara și-a sporit achizițiile militare în ultimii ani, pe măsură ce tensiunile cu vecinul său, rivalul istoric și aliatul său din NATO, Turcia, au reapărut.

Livrările de avioane vor începe în 2027-2028. Potrivit televiziunii de stat ERT, scrisoarea de solicitare a fost semnată și se așteaptă ca aceasta să fie înaintată Ambasadei SUA la Atena în această săptămână. Acesta este primul pas dintr-un proces în mai multe etape.

„Documentul relevant a fost semnat", a declarat una dintre surse.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis s-a referit la achiziționarea de avioane F-35 în timpul unei vizite efectuate în luna mai în Statele Unite.

Atena a comandat anul trecut 24 de avioane Rafale fabricate de Dassault pentru 2,5 miliarde de euro și trei fregate de marină cu opțiune pentru o a patra din Franța pentru aproximativ 3 miliarde de euro.

Potrivit televiziunii de stat ERT, ministerul apărării dorește, de asemenea, să continue modernizarea avioanelor de luptă F-16.

×
Subiecte în articol: grecia sua avioane de lupta