x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Da pentru integrare

Da pentru integrare

de Radu Croitoru    |    14 Sep 2005   •   00:00
Da pentru integrare

Politicienii germani accepta aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, dar avertizeaza ca granitele Europei ar trebui sa se opreasca aici, cel putin pentru moment. Bucurestiul si Sofia par sa aiba sansa de a prinde ultimul tren, daca isi continua reformele.

Uniunea Europeana nu este in pericol sa se supraextinda o data cu aderarea Romaniei si Bulgariei, a afirmat, intr-un interviu acordat publicatiei germane online Netzeitung, vicepresedintele grupului parlamentar al crestin-democratilor, de opozitie, din Bundestag (Camera inferioara a Parlamentului german), Wolfgang Schaeuble. Schaeuble a insistat pe ideea ca Romania si Bulgaria apartin continentului european, lucru pe care nimeni nu il poate contesta, si a comparat situatia celor doua tari cu cea a Turciei, care are numai o mica parte din teritoriu in Europa, si cu Rusia, unde Petersburgul sau Moscova se afla in partea europeana, spre deosebire de Vladivostok.

PRUDENTA. Crestin democratul Wolfgang Schaeuble a tinut sa avertizeze totusi liderii europeni asupra faptului ca proiectul unei supraextinderi ar putea pune in pericol procesul de integrare si a precizat ca formatiunea sa nu renunta la ideea de a refuza negocierile de aderare cu statele al caror teritoriu nu apartine continentului, nominalizand Rusia.

PENTRU. Si liberal democratul german Wolfgang Gerhardt, candidat cu sanse reale la functia de ministru de Externe in cazul victoriei conservatorilor in alegerile parlamentare de la sfarsitul acestei saptamani, si-a exprimat sprijinul pentru aderarea Romaniei si Bulgariei. El a declarat ca procesul de extindere trebuie sa continue cu cele doua state care au incheiat negocierile si care depun eforturi vizibile pentru a se alatura "celor 25".

RETICENTA. Ambii politicieni de la Berlin si-au exprimat rezervele in ceea ce priveste aderarea Turciei. In vreme ce Wolfgang Schaeuble s-a limitat sa spuna ca Turcia nu apartine Europei din punct de vedere teritorial, Wolfgang Gerhardt a insistat asupra necesitatii ca Uniunea Europeana sa incheie cu Ankara doar un parteneriat privilegiat, fara a-i oferi statutul de membru, punct de vedere sustinut, de altfel, cu insistenta de conservatori. Gerhardt a avertizat ca, daca UE nu va opta pentru un parteneriat cu Turcia, negocierile de aderare s-ar putea bloca, producand efecte dezastruoase.

PRESIUNI. Ciprul a anuntat ca ar putea impiedica deschiderea negocierilor cu Turcia, daca nu se ajunge la un consens in privinta refuzului Ankarei de a recunoaste Republica Cipru. Si comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, a reafirmat, la Bruxelles, necesitatea ca Turcia sa faca acest gest cat mai curand posibil.

EXTEMPORAL PENTRU ADERARE
Peste aproximativ sase luni, membrii Parlamentului European vor examina inca o data Romania si Bulgaria pentru a vedea daca sunt pregatite sa adere la Uniunea Europeana. In cazul unui raspuns negativ, parlamentarii comunitari vor propune amanarea aderarii pana in anul 2008. Intr-o nota publicata pe site-ul Legislativului european se arata ca, asemenea extinderilor anterioare, parlamentele de la Bucuresti si Sofia au fost invitate sa trimita "deputati observatori", care se vor putea familiariza cu specificitatea lucrarilor parlamentare europene. Acestia vor putea participa la toate activitatile, dar nu vor avea voie sa voteze. Prin urmare, la 26 septembrie, 35 de deputati romani si 18 deputati bulgari vor sosi la Bruxelles.

×
Subiecte în articol: externe