x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Daily Telegraph: "Unul dintre cele mai mari şocuri pe care le-a provocat vreodată Comitetul Nobel"

Daily Telegraph: "Unul dintre cele mai mari şocuri pe care le-a provocat vreodată Comitetul Nobel"

10 Oct 2009   •   00:00

Presa mondială de astăzi este divizată în legătură cu Premiul Nobel pentru Pace acordat preşedintelui american, Barack Obama, unii editorialişti vorbind despre victoria idealurilor, alţii denunţând o decizie foarte politizată. Comitetul Nobel a subliniat vineri "eforturile extraordinare" depuse de Obama "în vederea consolidării diplomaţiei internaţionale şi a cooperării între popoare". Desemnarea drept câştigător al prestigiosului premiu a primului preşedinte american de culoare, în vârstă de 48 de ani, este considerată însă de presă drept un subiect controversat.



Washington Post relatează despre uimirea generală provocată de faptul că Nobelul pentru Pace a fost atribuit "unui preşedinte care nu şi-a încheiat primul an de mandat şi nu a obţinut nici un rezultat major pe plan internaţional".

"Amploarea reacţiilor, de la o satisfacţie exuberantă în unele locuri până la neîncredere şi respingere în altele, pune în evidenţă divizările politice care periclitează programul său şi modul său de guvernare, fără a mai vorbi despre politizarea acestui premiu", apreciază Dan Balz.

Pentru New York Times, reacţia a fost una de "recunoaştere împărţită", care subliniază "discrepanţa dintre promisiunile verbale ambiţioase şi realizarea lor", relatează AFP, citată de Mediafax.

Cotidianul conservator Wall Street Journal afirmă că reacţia sa la primirea informaţiei a fost de perplexitate. Este "unul dintre cele mai mari şocuri pe care le-a provocat vreodată Comitetul Nobel", afirmă Daily Telegraph, care consideră că alegerea a fost politică, în condiţiile în care perioada pentru nominalizări s-a încheiat cu numai 12 zile după ce Obama şi-a preluat mandatul.

În India, evenimentul ocupă prima pagină a celor mai multe dintre ziare, The Tribune titrând "Obama, pacificatorul Nobelului".

Beijing News vorbeşte despre "un premiu de încurajare" şi afirmă că decizia Comitetului Nobel este mai mult "simbolică", apreciind că este "foarte devreme pentru Obama să primească Premiul Nobel".

United Daily News din Taiwan nu ezită să vorbească despre o victorie a populismului, adăugând că decizia de vineri este "probabil cea mai mare controversă de la crearea Premiilor Nobel, în 1901".

Presa japoneză consideră că premiul va spori aşteptările faţă de administraţia Obama, Yomiuri Shimbun apreciind că preşedintele american va avea "misiunea dificilă de a obţine rezultate care să confirme".

O parte din lumea musulmană a primit favorabil decizia, ziarul indonezian Jakarta Globe apreciind că preşedintele american este "o persoană extraordinară". (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe