x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Date secrete oficiale, rătăcite de militarii britanici

Date secrete oficiale, rătăcite de militarii britanici

13 Apr 2009   •   00:00

În timpul unor aplicaţii, militari britanici au pierdut un laptop cu informaţii secrete privind personalul unităţilor de desant ale Special Air Service, precum şi date confidenţiale despre nivelul de pregătire şi dotare al acestora, relatează The Daily Telegraph, citat de Agerpres.

Publicaţia britanică menţionează că informaţiile din laptop nu erau securizate prin mijloace specifice de criptografie, fiind accesibile oricărui utilizator.

Dispariţia laptopului a fost descoperită la mult timp după aplicaţiile în cursul cărora trupele SAS au pierdut urma calculatorului, în urma unui supracontrol planificat.

Responsabili din cadrul Ministerului britanic al Apărării au dat asigurări că în laptop nu erau stocate informaţii despre operaţiunile SAS în curs sau prevăzute într-un viitor apropiat şi nici despre sistemele de armament nou din dotarea SAS. O anchetă în curs urmează să elucideze circumstanţele dispariţiei laptopului.

În acelaşi timp, ministrul apărării al guvernului din umbră Liam Fox le-a solicitat militarilor să aducă la cunoştinţa autorităţilor întreaga informaţie despre acest incident, subliniind importanţa acestor date pentru eventuale evaluări ale riscurilor.

Informaţii referitoare la pierderea unor date secrete oficiale apar cu regularitate în Marea Britanie. În octombrie 2008, în timpul unui jaf a dispărut un laptop aparţinând unui responsabil MI5 conţinând informaţii despre potenţialii terorişti din Regatul Unit. În vara aceluiaşi an, un ministru din cadrul unei administraţii municipale a pierdut un computer cu informaţii top-secret privind probleme de apărare şi de combatere a ameninţărilor teroriste.

În iulie 2008, ministrul britanic al apărării de la acea vreme Desmond Browne a dezvăluit că 747 de laptopuri conţinând date secrete au dispărut fără urmă în decursul a patru ani din Ministerul Apărării, indicând că serviciile secrete au reuşit să recupereze doar 32 de computere. În aceeaşi perioadă, din birourile instituţiei de apărare de la Londra dispăruseră fără urmă circa 120 de carduri de memorie despre care nimeni nu ştie nimic nici în ziua de astăzi. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe