x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Daţi banii înapoi sau plecaţi

Daţi banii înapoi sau plecaţi

de Sînziana Stancu    |    13 Oct 2009   •   00:00

Liderul Partidului Conservator britanic, David Cameron, i-a avertizat pe deputaţii din formaţiunea sa politică să returneze banii pe care i-au folosit pentru cheltuieli excesive.



Cei care nu vor să se conformeze riscă să fie excluşi. "Dacă se va decide că aceşti bani trebuie restituiţi şi nu îi vor restitui, din punctul meu de vedere nu cred că vor mai putea reprezenta Partidul Conservator după următoarele alegeri", a tranşat Cameron spinoasa problemă, scrie BBC online.

Cu ocazia unui audit independent referitor la decontarea cheltuielilor deputaţilor în perioada 2004-2009, a reieşit că mulţi dintre aleşi trebuie să returneze diverse sume.   Premierul Gordon Brown a fost primul care a dat exemplu, acceptând să ramburseze peste 13.000 de euro. Brown a mai spus că parlamentarii proveniţi din toate partidele trebuie să returneze deconturile excesive.

NOI CATEGORII
Aproximativ 600 de parlamentari au primit scrisori pentru returnarea deconturilor.  Documentele conţin rezultatele unei revizuiri financiare a cheltuielilor suplimentare pentru "a doua casă" a aleşilor, începând din 2004. "Autorul" scrisorilor este funcţionarul public Thomas Legg, iar depeşele lui i-au făcut pe mulţi parlamentari  să pălească la gândul că ar putea da înapoi sume considerabile, drept contravaloare a cheltuielilor făcute, din care, pe de altă parte, unele erau permise, dar nu în anumite limite, pe care aleşii le-au cam depăşit. Legg a aplicat noi limite unor categorii de cheltuieli, cum ar fi cele pentru grădinărit (1 milion de lire sterline pe an) sau pentru curăţenie (2 milioane de lire sterline pe an). Dar Legg nu-i poate obliga pe aleşi să returneze sumele excesive. În schimb, membrii Comitetului pentru Estimări din Camera Comunelor o pot face.

În luna mai, anul acesta, s-a iscat un scandal îngrozitor, când presa britanică a publicat zile-n şir liste cu cheltuielile aberante, din banii publici, ale parlamentarilor, în care erau incluse de la hrană pentru pentru pisici şi câini sau produse cosmetice până la mobilă şi aparatură electronică foarte scumpe.

×
Subiecte în articol: externe