x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe David Cameron îşi reafirmă opoziția totală față de o apărare europenă comună

David Cameron îşi reafirmă opoziția totală față de o apărare europenă comună

19 Dec 2013   •   17:46
David Cameron îşi reafirmă opoziția totală față de o apărare europenă comună

Premierul britanic David Cameron și-a reafirmat joi, la sosirea la summitul UE consacrat apărării, opoziția totală față de dotarea UE cu capacități militare comune, informează agerpres.ro.

"Este normal ca națiunile să coopereze în domeniul apărării pentru a ne asigura securitatea. Acest lucru este în interesul nostru, dar nu este bine pentru UE să se doteze cu capacități comune, cu armate, cu mijloace aeriene", a declarat el la sosirea la summitul de la Bruxelles.

"Trebuie să facem o distincție clară între cooperare, care este bună, și capacitățile UE, care sunt rele", a adăugat el.

Marea Britanie este în mod tradițional ostilă conceptului de apărare europeană, apreciind că statele membre și NATO au responsabilitatea comună de a asigura securitatea continentului. Acțiunea UE nu poate servi decât de sprijin și ca o completare a acțiunii NATO, potrivit Londrei.

De altfel, invitarea secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la sesiunea de lucrări dedicată apărării ar fi rezultatul insistenței britanicilor, susțin unele surse.

Premierul belgian Elio Di Rupo a declarat la rândul său că speră ca UE să facă un pas în domeniul cooperării, "chiar dacă suntem departe de o apărare integrată".

Cu prilejul primului summit consacrat apărării de după 2008, șefii de stat și de guvern ar urma să se pună de acord pentru a-și reafirma voința de a coopera mai mult. De asemenea, s-ar putea ajunge la acorduri privind lansarea unor programe comune, deschise țărilor care doresc să participe, precum cele privind drone și realimentarea cu combustibil în timpul zborului.

×
Subiecte în articol: aparare comuna ue david cameron