x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Deces - Adio "Gandhi din Kosovo"!

Deces - Adio "Gandhi din Kosovo"!

de Anca Aldea    |    23 Ian 2006   •   00:00
Deces - Adio "Gandhi din Kosovo"!

Ibrahim Rugova, presedintele provinciei Kosovo, a incetat din viata sambata, in jurul pranzului. A murit de cancer la plamani, potrivit unor surse medicale apropiate familiei.
Se lupta cu boala de mai bine de doi ani. In varsta de 61 de ani, Rugova - lider istoric al albanezilor din Kosovo - a murit in locuinta sa din Pristina, capitala provinciei. Funeraliile vor avea loc la 26 ianuarie.

ICOANA. Decesul intervine intr-un moment in care comunitatea internationala se pregateste pentru negocieri pentru statutul provinciei. Rugova era considerat singurul lider capabil sa obtina independenta Kosovo. "A fost mai mult decat un lider. A fost o icoana politica", sustine un analist politic.

S-a nascut in Kosovo, in decembrie 1944. A fost licentiat in Litere la Universitatea din Sorbona. A fost membru al Partidului Comunist si secretar al Uniunii Scriitorilor din Kosovo. In timpul regimului lui Slobodan Milosevici, Rugova si-a castigat numele de "Gandhi din Kosovo", pentru ca lupta pasnic impotriva dominatiei Belgradului. Dupa 1989, cand Milosevici a revocat autonomia provinciei, Rugova a infiintat institutii paralele si clandestine si a stabilit legaturi cu Occidentul. Asa si-a atras numele de "parintele natiunii". Criticii il considerau insa un lider dur, care nu accepta sa fie contrazis.

In 1999, in timpul razboiului, cand a fost vazut strangandu-i mana lui Milosevici, Rugova a fost acuzat de tradare si colaborationism. Trei ani mai tarziu avea sa fie numit presedinte, dupa o serie de negocieri organizate de ONU in Kosovo.

×
Subiecte în articol: externe kosovo