x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Demonstrații violente în Franța, după uciderea unui adolescent la o petrecere. Oamenii scandează ”Islamul în afara Europei!”

Demonstrații violente în Franța, după uciderea unui adolescent la o petrecere. Oamenii scandează ”Islamul în afara Europei!”

de Redacția Jurnalul    |    27 Noi 2023   •   23:43
Demonstrații violente în Franța, după uciderea unui adolescent la o petrecere. Oamenii scandează ”Islamul în afara Europei!”
Sursa foto: X/PoliticalNewsFR

Guvernul francez a îndemnat luni la calm după ce uciderea unui adolescent la o petrecere dintr-un sat a fost urmată de demonstrații violente ale extremei drepte, relatează AFP. Câteva sute de indivizi defilează la această oră pe străzile din Lyon.

Moartea tânărului în vârstă de 16 ani, numit doar Thomas în presă, a fost luată în vizor de extrema dreaptă, care a descris crima ca fiind un simbol al condițiilor din ce în ce mai nesigure din societatea franceză, relevă sursa citată.

Olivier Veran, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Paris, a mers în satul Crepol, din sud-estul Franței, unde Thomas a fost ucis, oficialul încercând să țină sub control tensiunile. Moartea lui Thomas este "o tragedie care ne expune riscului unei răsturnări a societății noastre, dacă nu ne ridicăm la înălțimea situației", a declarat Veran.

”Depinde de sistemul judiciar să facă dreptate. Nu pentru publicul francez în sine", a avertizat el, recunoscând totodată că moartea lui Thomas a fost rezultatul a mai mult decât o "simplă ceartă la un dans din sat".

Aproximativ 100 de activiști de extremă dreapta s-au deplasat sâmbătă în orașul vecin Romans-sur-Isere, a declarat o sursă din cadrul poliției, adăugând că aceștia căutau o bătaie cu tinerii din cartierul La Monnaie, unde unii suspectează că locuiesc autorii crimei din 19 noiembrie.

O femeie în vârstă de 70 de ani, martor, a declarat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, că oricine a fost în spatele violențelor ar trebui "să fie pedepsit și să nu i se găsească nicio scuză".

Nouă persoane despre care se crede că au legătură cu violențele din 19 noiembrie de la Crepol au fost puse sâmbătă sub anchetă pentru infracțiuni, inclusiv crimă și tentativă de crimă, au declarat procurorii din orașul vecin Valence.

La această oră este în desfășurare un protest amplu la Lyon, cu sloganuri „Dreptate pentru Thomas!”, ”Islamul în afara Europei!”, ”Imigrația ucide!”

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: violente franta