x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Democrația GRAV afectată în 2021 la nivel mondial. Ce se întâmplă în China

Democrația GRAV afectată în 2021 la nivel mondial. Ce se întâmplă în China

10 Feb 2022   •   11:40
Democrația GRAV afectată în 2021 la nivel mondial. Ce se întâmplă în China

Democrația s-a aflat în declin la nivel mondial și în 2021, arată Indexului Democraţiei realizat de Economist Intelligence Unit. Cea mai democratică țară este Norvegia, în timp ce în China regimul de la Beijing este tot mai autoritar.

Prin urmare, 45,7% din populația planetei trăia într-o formă de democraţie în 2021, mai puțini față de 49,4% în anul anterior. Însă doar 6,4% trăia într-o democraţie deplină, comparativ cu 6,8% în 2020.

Totuși, 37,1% dintre locuitorii planetei se aflau în zone unde există dictatură, iar statele autoritariste sunt tot mai multe. 

Cea mai democratică țară din lume este Norvegia,urmată de Noua Zeelandă, Suedia, Finlanda, Islanda şi Danemarca.

Însă Spania a primit calificativul de 'democraţie deficientă' din cauza punctajului scăzut la independența justiției. 
Marea Britanie rămâne o 'democraţie deplină' dar a fost afectate de scandaluri care au provocat scăderea încrederii în guvern.

Însă China a devenit 'mai puţin liberă', fiind considerată un 'regim autoritar', în pofida avansului economic. Organizațiile pentru drepturile omului consieră că în această țară populația este din ce în ce mai mult supusă supravegherii, sunt represalii împotriva criticilor autorităților, a  disidenţilor şi minorităţilor. 

×
Subiecte în articol: democraţie