x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dezastrele naturale lovesc Asia fără milă

Dezastrele naturale lovesc Asia fără milă

04 Oct 2009   •   00:00

Un puternic seism cu magnitudinea de 6,3 grade a zguduit Taiwanul în primele ore ale zilei de duminică, a anunţat Biroul meteorologic central, până în prezent neexistând informaţii privind victime sau pagube materiale. Seismul s-a produs duminică, la ora locală 01,36 (17,36 GMT sâmbătă), epicentrul său fiind situat la 23 km în largul coastei orientale a Taiwanului, la o adâncime de 15 km, a mai precizat biroul. Cutremurul a fost resimţit în capitala Taipei, a sursa citată.



Taiwanul suferă frecvent cutremure de pământ, întrucât se află la joncţiunea a două plăci tectonice. Un seism cu magnitudinea de 7,6 grade a provocat în Taiwan moartea a circa 2.400 de persoane în septembrie 1999, notează AFP. De asemenea, un seism cu magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter s-a produs duminică, în Papua Occidentală, regiune din estul Indoneziei, situată la aproape 3.500 kilometri de zona în care miercuri pământul s-a cutremurat din nou, în insula Sumatra, au anunţat seismologii, citaţi de France Presse. Mişcarea telurică s-a produs la ora locală 10:36 (03:36 GMT), la o adâncime de 56 kilometri şi la 123 kilometri nord-vest de capitala regiunii Papua Occidentală, Manokwari, a precizat Agenţia naţională de geofiziză. "Deocamdată, nu deţinem informaţii privind eventuale persoane rănite sau ucise. Seismul din Papua nu are nicio legătură cu cel din Sumatra", a declarat un responsabil al Agenţiei.

Între 3 şi 4 mii de persoane sunt declarate dispărute după seismul de miercuri din insula Sumatra (vestul Indoneziei), ce a avut o magnitudine de 7,6 grade pe scara Richter.

În Filipine, cel puţin patru persoane au murit după ce taifunul Parma a lovit sâmbătă nordul arhipelagului, însă capitala Manila, afectată grav de inundaţiile provocate de ploile ce au însoţit furtuna tropicală Ketsana în urmă cu opt zile, a fost de această dată ocolită, relatează AP. Mii de oameni şi-au părăsit locuinţele înainte ca taifunul să lovească principala insulă din Filipine, Luzon, la puţin mai mult de o săptămână după ce furtuna tropicală a provocat moartea a aproape 300 de oameni în capitală şi în împrejurimi.

Din fericire pentru populaţia sinistrată, Parma şi-a schimbat direcţia în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, lovind numai în nordul arhipelagului, regiune predominant muntoasă cu o populaţie dispersată. Totuşi, vânturile cu viteze de până la 175 km/h care au însoţit taifunul Parma au lovit în plin oraşele din cel puţin două provincii. De asemenea, în nordul arhipelagului s-au înregistrat averse care au provocat viituri, precum şi distrugerea unor stâlpi de tensiune.

În Vietnam, bilanţul taifunului Ketsana, ce a lovit sud-estul Asiei, s-a ridicat duminică la 162 de morţi, 616 răniţi şi 13 dispăruţi, potrivit oficialilor de la Hanoi, citaţi de AFP. Precedentul bilanţ indica 99 de morţi şi 14 dispăruţi. Potrivit Crucii Roşii, nu mai puţin de 3 milioane de vietnamezi au fost afectaţi într-o măsură sau alta de trecerea taifunului, din aceştia 210.000 sinistraţi având nevoie mare de ajutoare. Ketsana a provocat moartea altor 293 de persoane în Filipine, 24 în Laos, 17 în Cambodgia. Sute de persoane sunt încă date dispărute.

×
Subiecte în articol: externe