x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Diaspora - La Antipozi sunt cautati profesionistii

Diaspora - La Antipozi sunt cautati profesionistii

de Anca Alexe    |    Costin Anghel    |    23 Ian 2006   •   00:00
Diaspora - La Antipozi sunt cautati profesionistii

Romanii care doresc sa emigreze in Australia vor avea mai multe sanse. Imbatranirea populatiei ii obliga pe guvernantii de la Antipozi sa adopte o politica mai relaxata in privinta imigratiei. Australienii cauta muncitori calificati, capabili sa ajute la dezvoltarea tarii adoptive.

Comisia de productivitate, principalul organism pentru imigratie al guvernului australian a dat zilele trecute publicitatii un raport privind "necesarul de imigranti" al Australiei pentru urmatoarele decade. Conform raportului, Australia are capacitatea de a absorbi o plaja mult mai mare de imigranti calificati in fiecare an, fara a-si destabiliza economia. Expertii Comisiei de productivitate sunt de parere ca, o crestere cu 50% a imigratiei muncitorilor calificati in Australia, in urmatorii 20 de ani, va duce la cresterea salariilor si la marirea modesta a numarului de ore de munca. Orarul de muna va fi in medie cu 1,3% mai mare iar nivelurile salariilor vor fi cu aproximativ 335$ mai mari in 2024-2025 decat daca, rata imigratiei muncitorilor calificati va ramane la fel, adica de aproximativ 53.000 de imigranti acceptati pe an.

In Australia se afla aproximativ 50.000 de persoane originare din Romania, cifra care include, in afara de romani si etnicii maghiari, greci, evrei, germani, sarbi si croati proveniti din tara noastra. in cea mai mare parte acestia sunt concentrati in marile orase australiene: Sydney, Melbourne, Adelaide, Brisbane, Perth, New Castle etc.

PREZENT. Reprezentantii comisiei sustin ca aceasta crestere cu 50% a numarului muncitorilor calificati nu va fi semnificativa pentru rata somajului care se va inregistra in urmatorul ciclu de 20 de ani in Australia. Rata somajului va creaste odata ce noii imigranti au sosit si va descreste odata ce ei se vor aseza definitiv in tara de adoptie. "De-a lungul timpului, rata somajului a scazut foarte mult. Muncitorii calificati, imigrantii, au contribuit intr-o masura foarte mica la rata somajului", se arata in raport. Pe de alta parte, se sustine in documentul comisiei, deschiderea portilor catre muncitorii calificati ar incetini initial productivitatea in munca, angajatorii fiind tentati sa angajeze mai multi muncitori decat sa investeasca noi capitaluri. Comisarul australian pe probleme de productivitate, Judith Sloan, a afirmat ca "numarul mic de muncitori calificati comparat cu forta de munca din interior (aproximativ 10 milioane) va duce la castiguri mici pe plan economic."

PLUSURI SI MINUSURI. Raportul "arata pisica" conducatorilor de la Antipozi, "imbatranirea populatiei australiene seaca bugetul statului si pe cel federal, datorita cresterii cererii pentru servicii de sanatate si asistenta". Rezolvarea? O deschidere mai larga fata de muncitorii calificati ce vor sa imigreze in Australia ar avea efecte pozitive si asupra sistemului de pensii, prin cresterea numarului de lucratori cotizanti catre sistem, simplu! Pentru acceptarea unui numar mai mare de imigranti calificati pledeaza inclusiv mediul economic. Muncitorii calificati pot garanta succesul unei afaceri, iar patronii australieni sunt constienti de acest aspect.

SCHIMBATI SISTEMUL
SITE. Pagina de Internet a Comisiei de productibilitate
Comisia recomanda guvernantilor australieni sa modifice sistemul actual, astfel incat diplomele de calificare a le imigrantilor sa fie mai usor recunoscute si de asemenea sa inlature toate taxele care-i descurajeaza pe muncitorii calificati sa vina in Australia. "Specialistii care doresc sa traiasca si sa lucreze in Australia, temporar sau permanent, nu trebuie sa fie dezavantajati, ori sa fie pusi in fata unor taxe excesive din partea sistemului australian, comparandu-i cu cetatenii australieni", se spune in raportul Comisiei. Acest lucru favorizeaza reforma cu privire la taxe, care a fost construita pentru a putea ridica barierele din fata muncitorilor calificati care vor sa locuiasca pe teritoriul australian.
×
Subiecte în articol: diaspora australia calificati