x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Die Presse: "Studenţii străini sunt ca turiştii"

Die Presse: "Studenţii străini sunt ca turiştii"

14 Dec 2009   •   00:00
Die Presse: "Studenţii străini sunt ca turiştii"
Sursa foto: Sina Fassbender/Reuters



"Educaţia este un drept al omului, nu un privilegiu", au continuat să strige la sfârşitul săptămânii trecute studenţii de la Universitatea Bonn (Germania). Cu câteva zile mai devreme, colegii lor din Austria declarau că "educaţia nu este de vânzare".

Ca student la o universitate publică în afara ţării natale, vei înfrunta şi vei trece peste toate piedicile în speranţa că într-o zi te vei integra în viaţa oraşului în care trăieşti, de exemplu la Viena, şi că vei scăpa în cele din urmă de eticheta de "străin".

Dar... Într-o zi de luni, ai putea să ai o surpriză când într-unul dintre cele mai serioase ziare din Austria, "Die Presse", vei citi un comentariu belicos referitor la protestele studenţilor, majoritatea străini, din Viena: "Trebuie să reintroducem taxele şcolare la universi­tăţi, pentru că studenţii străini sunt ca tu­riştii: îi lăsăm să ne bea berea şi să doar­mă în paturile noastre, dar nimeni până acum n-a venit cu ideea să îi lăsăm să facă toate lucrurile astea pe gratis. Aceasta este diferenţa între turism şi facultăţi".

Declaraţia îi aparţine lui Andreas Altman, aflat în conducerea universităţii din Innsbruck. Poziţia sa nu numai că şo­chea­ză, dar te face să admiţi faptul că nu ştii de ce cineva vreodată ar vrea să spună aşa ceva în paginile unui ziar central. În cele din urmă, vei ajunge la concluzia că austriecii cred că peste întregul sistem de educaţie european a căzut "cortina de fier" şi că singura luminiţă democratică mai licăreşte în universităţile din ţara lor.

Preşedintele Camerei Economice a Austriei, Christoph Leitl, spune, într-un articol tot în "Die Presse", că taxele şcolare trebuie reintroduse pentru ca Austria să nu devină un "lagăr de adăpostire a tutu­ror studenţilor care nu au fost acceptaţi la facultăţile din ţările lor natale".

De asemenea, el apreciază că studenţii cu probleme financiare vor primi ajutoare sociale pentru a putea suporta aceste taxe şcolare. Acest lucru sună foarte amuzant în contextul în care, pentru a primi ajutor social de la statul austriac, trebuie să deţii cetăţenie austriacă.

Într-o zi de joi, 21 octombrie, studenţii au blocat accesul în principalul am­fi­tea­tru de la Universitatea Viena. Revoltaţi îm­potriva conducerii universităţilor şi a Ministerului Învăţământului, studenţii au continuat să ocupe Audimax-ul timp de mai bine de o lună. Comportamentul celor care trebuia să se sesizeze în astfel de situaţii nu numai că a dezamăgit, dar a şocat prin dezinteres. Mai mult decât atât, presa nu a devenit interesată de su­biect decât după o săptămână de proteste neîncetate ale studenţilor.

Prea multe materii, prea multe exame­ne şi prea puţin timp pentru învăţat... În plus, există o lipsă a fondurilor, precum şi intenţia autorităţilor de a reintroduce ta­xele şcolare (400 de euro pe semestru). Toate acestea i-au determinat pe studenţi nu numai să iasă în stradă, dar chiar să ocupe principala sală de curs a universităţii din Viena. Ei au militat pentru dizolvarea tuturor condiţiilor de ad­mi­te­re la facultăţi, ceea ce sună ca o glumă în contextul în care în ţări ca Romania aproape toate universităţile de stat organizează anual examene de admitere.


NEMULŢUMIRI ŞI ÎN GERMANIA

Protestele începute la Viena s-au extins până în Germania. Studenţii din întregul spaţiu german au ieşit în stradă să pro­tes­te­ze împotriva discriminării, a taxelor şi a sistemului Bologna. S-a ajuns în situaţia în care nici un tânăr nu mai poate face faţă sesiunilor cu zeci de examene programate pe parcursul a.... şapte zile. Astfel, studenţii sunt obligaţi să îşi prelun­geas­că studiul de şase semestre cu alte 2-3 se­mestre. Ceea ce demonstrează că trece­rea la sistemul Bologna s-a făcut doar mo­dificând perioada minimă de studiu şi nicidecum comprimând materia astfel încât absolvirea unei facultăţi în trei ani să devină chiar posibilă. De asemenea, se­mestrial există zeci şi sute de studenţi că­ro­ra nu li se oferă posibilitatea de a ab­solvi anumite seminare, întrucât siste­mul de înscriere are la bază distribuirea la întâmplare a studenţilor în grupe... Astfel, un student poate să rămână semestre la rând pe lista de aşteptare a unui seminar. Neputând participa la cursuri, ab­sol­vi­rea facultăţii devine imposibilă sau, cel puţin, amânată cu încă un semestru.

După ce iniţial a încercat să arunce problema protestelor în braţele rectorului Universităţii Viena, Georg Winckler, ministrul Învăţământului, Jahannes Hahn, a acceptat să se întâlnească cu reprezentanţii studenţilor la sfârşitul lunii noiembrie, după mai bine de o lună de la debutul grevei. În urma discuţiilor, universităţile austriece au hotărât să reevalueze curricula şi să găsească câteva soluţii la solicitărilor studenţilor. Nimeni nu ştie însă cât va dura asta sau dacă problemele vor fi într-adevăr rezolvate.

La Bonn, în Germania, protestele au continuat săptămâna trecută. Studenţii cer schimbări în programele de diplomă şi masterat, precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de studiu şi renunţarea la ta­xele de şcolarizare, care se ridică la 500 de euro pe semestru pentru învăţământul superior de stat.

×
Subiecte în articol: externe