x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Discriminare - Amprente numai de la romi

Discriminare - Amprente numai de la romi

de Sînziana Stancu    |    29 Iun 2008   •   00:00

Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, s-a declarat îngrijorat de intenţia ministrului de interne, Roberto Maroni,  de a preleva amprente digitale numai de la ţiganii de origine română, din taberele de nomazi.



Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, s-a declarat îngrijorat de intenţia ministrului de interne, Roberto Maroni,  de a preleva amprente digitale numai de la ţiganii de origine română, din taberele de nomazi.

Propunerea "provoacă analogii de ordin istoric, care sunt atît de evidente încît nu mai are rost să le precizăm”, a declarat Davis. Înalta oficialitate europeană îşi arată îngrijorarea legată de faptul că "un membru eminent al Guvernului de la Roma a formulat o asemenea propunere”. Maroni a făcut declaraţia în faţa Comisiei pentru Afaceri Constituţionale din Camera Deputaţilor. El a precizat că va trimite forţele de ordine în toate taberele de nomazi ca să ia amprentele digitale de la toate persoanele aflate acolo.

GARANŢIE. În faţa presei, Maroni a explicat că "nu este vorba despre o îndosariere etnică, ci de o garanţie suplimentară pentru protejarea drepturilor” ţiganilor. Însă explicaţiile sale nu au avut darul să liniştească pe nimeni. Din contră, nu au făcut decît să pună paie pe foc, în special în rîndul opoziţiei italiene de stînga şi mai ales în cel al apărătorilor drepturilor omului.

RASISM LATENT. "Aş dori să-i propun, conform respectării dreptului la egalitate pentru toţi copiii, să listeze în acelaşi mod toţi copiii italieni. Copiii romi nu sunt diferiţi de alţi copii", a spus Vincenzo  Spadafora, preşedintele Ubicef Italia. La rîndul său, deputatul Rosy Bindi - ministru al familiei în fostul guvern de centru-stânga - a spus că măsura "ar trata fiecare copil rom ca şi cum ar fi un infractor înrăit". "Oricât ar nega ministrul, ar fi vorba despre o contabilizare etnică şi ar fi de neacceptat", a subliniat Bindi. Un lider al comunităţii de evrei din Italia, Amos Luzzarto, a declarat că prelevarea de amprente ar fi un alt semn al "rasismului latent din cultura italiană" şi a reamintit că, pe când era copil, i s-a pus inscripţia de "evreu în care nu se poate avea încredere". Din întreaga comunitate de romi din Italia, aproximativ o jumătate provine din ţări din est-europene, în special din România.

×
Subiecte în articol: externe