x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Discuții de criză pentru miniștrii Energiei din UE, după tăierile de gaze rusești

Discuții de criză pentru miniștrii Energiei din UE, după tăierile de gaze rusești

02 Mai 2022   •   08:40
Discuții de criză pentru miniștrii Energiei din UE, după tăierile de gaze rusești

Miniștrii Energiei din țările UE poartă luni discuții de urgență, în contextul în care blocul comunitar încearcă să găsească un răspuns unitar la cererea Moscovei, care a cerut cumpărătorilor să plătească gazul în ruble, în caz contrar riscând să le fie întreruptă furnizarea, scrie Reuters.

Săptămâna trecută, Rusia a întrerupt livrările de gaze către Bulgaria și Polonia, după ce acestea au refuzat să se conformeze cererii sale de a plăti efectiv în ruble.

Aceste țări au planificat deja să nu mai folosească gazul rusesc în acest an și spun că pot face față acestei opriri, dar situația a generat temeri că alte țări din UE, inclusiv Germania, o putere economică europeană dependentă de gaz, ar putea fi următoarele.

De asemenea, este amenințat frontul unit al UE împotriva Rusiei, pe fondul dezacordului cu privire la modul de acțiune potrivit.

Având în vedere că multe companii europene se confruntă cu termene de plată a gazelor la sfârșitul acestei luni, statele UE au o nevoie urgentă de a clarifica dacă societățile pot continua să cumpere fără a încălca sancțiunile UE împotriva Rusiei.

Moscova a declarat că cumpărătorii străini de gaz trebuie să depună euro sau dolari într-un cont la banca privată rusă Gazprombank, care îi va converti în ruble.

Comisia Europeană a transmis țărilor că respectarea schemei ruse ar putea încălca sancțiunile UE, sugerând totodată că țările ar putea efectua plăți conforme cu sancțiunile dacă declară plata completă după ce a fost efectuată în euro și înainte de a fi convertită în ruble.

După ce săptămâna trecută Bulgaria, Danemarca, Grecia, Polonia, Slovacia și alte țări au solicitat îndrumări mai clare, Bruxelles-ul elaborează orientări suplimentare.

În timp ce Bulgaria și Polonia au refuzat să se implice în schema Moscovei, Germania a reluat soluția Comisiei pentru a permite companiilor să plătească, iar Ungaria a declarat că cumpărătorii se pot implica în mecanismul rusesc.

Plățile în ruble pot contribui la protejarea economiei Rusiei de impactul sancțiunilor, în timp ce veniturile din combustibil pot contribui la finanțarea a ceea ce aceasta numește o operațiune militară specială.

Țările UE au plătit peste 45 de miliarde de euro (47,43 miliarde de dolari) Rusiei pentru gaz și petrol de când aceasta a invadat Ucraina, la 24 februarie, a constatat organizația de cercetare Centrul pentru Cercetare în domeniul Energiei și Aerului Curat.

Rusia furnizează 40% din gazele UE și 26% din importurile de petrol..

UE se îndreaptă spre o interdicție a importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului, au declarat diplomații, după discuțiile dintre Comisie și țările UE din weekend, înainte de reuniunile din această săptămână.

Ambasadorii vor discuta în cadrul unei reuniuni de miercuri un al șaselea pachet de sancțiuni UE împotriva Moscovei, care este în curs de elaborare de către Comisie.

Luni, miniștrii vor discuta, de asemenea, despre necesitatea de a asigura de urgență aprovizionarea cu gaze naturale din alte țări decât cele rusești și de a umple depozitele, în timp ce țările se pregătesc pentru șocuri în materie de aprovizionare.

Dependența de gazul rusesc variază de la o țară la alta, însă analiștii au declarat că o întrerupere totală imediată a gazului rusesc ar arunca țările, inclusiv Germania, în recesiune și ar necesita măsuri de urgență, cum ar fi închiderea fabricilor, pentru a face față situației.

Austria, Ungaria, Italia și Slovacia au avut, de asemenea, rezerve în weekend în legătură cu ideea unui embargo petrolier, au declarat diplomații.

Comisia va dezvălui în cursul acestei luni planurile de a pune capăt dependenței Europei de combustibilii fosili ruși până în 2027, inclusiv prin extinderea energiei regenerabile și renovarea clădirilor pentru a consuma mai puțin.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: reuniune ue