x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe DJ, la "Love Parade": "Mi s-a spus să încep să cânt, deşi oamenii mureau zdrobiţi"

DJ, la "Love Parade": "Mi s-a spus să încep să cânt, deşi oamenii mureau zdrobiţi"

26 Iul 2010   •   00:00
DJ, la "Love Parade": "Mi s-a spus să încep să cânt, deşi oamenii mureau zdrobiţi"

Mark Knight, un DJ britanic prezent la festivalul de muzică din Duisburg, Germania, a declarat că organizatorii i-au spus să înceapă să cânte, în ciuda faptului că oamenii se călcau în picioare la câteva sute de metri distanţă. În urma incidentului, 19 oameni au murit, printre care un chinez, un italian, un australian şi un olandez.

Mark Knight, 37 de ani, susţine că organizatorii "Love Parade" au fost destul de fermi în momentul în care i-au cerut acestuia să înceapă cântarea.

DJ-ul, care a primit anul acesta un Grammy pentru munca depusă alături de grupul american Black Eyed Peas, a mai spus că celor care au participat la acest eveniment nu li s-au dat suficiente informaţii legate de ceea ce se întâmplă în timpul festivalului. "Se cânta pe scena principală, dar majoritatea celor prezenţi habar nu aveau că la mică distanţă de ei mor oameni. Iar faptul că a existat o singură intrare către locul în care se susţinea concertul, mi se pare o aiureală. A fost o atmosferă ciudată".

Alan Donaldson, un alt britanic prezent la "Love Parade" a declarat că spaţiul din afara tunelului a fost mult prea mic şi că în astfel de condiţii organizatorii ar fi trebuit să ştie că oamenii se vor călca în picioare: "Este pentru prima oară când oameni mor la câteva zeci de metri distanţă de mine. A fost groaznic. Erau întinşi la pământ şi se vedeau urmele pantofilor pe feţele lor. Cineva trebuie să plătească pentru pierderea acestor vieţi".

"Mi-aş fi dorit să mă întorc şi să plec acasă, însă era imposibil. Nu mai era cale de întoarcere", a declarat o tânără care a asistat la tragicul eveniment.

Der Spiegel a publicat povestea unei fete de 21 de ani care nu mai fusese niciodată la "Love Parade".

"Lena stă la o masă de fast-food pe Neudorfer Strasse lângă gara principală din Duisburg. Tuşul îi curge pe obraji şi şi-a legat tricoul cum a putut ea mai bine. Studenta din 21 de ani de lângă Essen plânge încetişor. Nu are pantofi. I-a pierdut în tunel. A fost înbrâncită şi lovită, trasă de păr, de mâini până când a reuşit să iasă din mulţimea sufocantă, uneori călcând peste corpurile unor oameni răniţi, inconştienţi", descrie publicaţia starea în care a găsit-o pe tânără, la două ore după busculadă.

"Uneori erau câte cinci-şase, zăceau unul peste altul. Unii strigau după ajutor, alţii nu mai făceau niciun zgomot", a povestit Lena, care nu va putea uita nicodată privirea fixă a tinerei pe care a văzut-o moartă.

19 oameni şi-au pierdut viaţa la unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din Europa, organizat la Duisburg, în Germania.

Potrivit Daily Mail, tragedia s-a produs la intrarea în tunelul prin care participanţii la Love Parade urmau să ajungă pe terenul unde se desfasura  un concert. Nerabdatori, tinerii au scurtat drumul luând-o pe nişte scări care dădeau către tunel. Unii s-au dezechilibrat şi au căzut, fiind apoi călcaţi în picioare de mulţime.

Chiar şi după ce busculada a încetat, îmbulzeala din jurul victimelor a îngreunat interventia echipelor de salvare.

Cei care au scăpat cu viaţă arată cu degetul spre organizatori. De teamă ca restul spectatorilor, aproape un milion şi jumătate de participanţi, se vor panica, oficialii nu au întrerupt concertul.

Organizatorii au anunţat că evenimentul nu va mai avea loc niciodată, chiar dacă în fiecare an atrăgea sute de mii de oameni.

"Love Parade" a fost creată în 1989, în Berlin, pentru numai 150 de oameni. De atunci a luat însă o amploare fenomenală.

×
Subiecte în articol: externe