x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Documente FBI: Tirade rasiste ale lui Muhammad Ali contra „diavolilor albi”

Documente FBI: Tirade rasiste ale lui Muhammad Ali contra „diavolilor albi”

de Şerban Mihăilă    |    04 Mai 2017   •   11:50
Documente FBI: Tirade rasiste ale lui Muhammad Ali contra „diavolilor albi”
Sursa foto: AP

Desemnat „Sportivul secolului al XX-lea”, cel mai mare campion de box la categoria grea din istorie  și unul dintre cei mai populari sportivi din toate timpurile, americanul Muhammad Ali a fost numit de mass-media și lideri politici, la moartea sa, în 2016, drept „un campion al drepturilor civile” și un adversar al „rasismului, războiului și intoleranței religioase”.

 

Sute de pagini din arhiva secretă a FBI, obținute pe baza Legii privind accesul liber la informații, la capătul unui proces intentat guvernului federal de către grupul conservator american de monitorizare a drepturilor omului „Judicial Watch”,  relevă o față extrem de rasistă și radicală a fostului campion de box, pe care nimeni nu și-ar fi închipuit-o vreodată. Documentele desecretizate ale FBI dezvăluie un Muhammad Ali dezlănțuit în timpul discursurilor rostite în moscheile americane, în anii ’60, tunând împotriva „diavolilor albi” și cerându-le membrilor congregației de culoare segregarea de populația „caucaziană”, scrie site-ul „Breitbart”. Cunoscut sub numele de Cassius Clay, înainte de convertirea sa la Islam, în 1964, el a numit Legea drepturilor civile adoptată în același an – care a eliminat majoritatea formelor de discriminare împotriva afro-americanilor și femeilor din SUA- drept „o escrocherie contra negrilor” și a militat pentru desființarea programelor de integrare a populației de culoare. Ali a fost pus sub supravegherea FBI, după ce a intrat în mișcarea „Națiunea Islamului”, descrisă de agenția federală drept „ o organizație cvasi-religioasă a negrilor, care adoptă o linie de ură violentă contra rasei albe, a guvernului, a legii, precum și a aplicării acesteia”, scrie site-ul „Judicial Watch”.

Mai bine mort, decât în armată

Documentele desecretizate arată că, în discursurile susținute în moschei, Ali îi desființa pe „diavolii albi cu ochi albaștri”, insistând că „așa-zisul «negru» este primul om, fiind superior dracului alb”. De asemenea, el a mai afirmat că preferă să moară „pe loc” sau să meargă la închisoare, decât să intre în armată. Ali a spus că drapelul SUA „simbolizează moartea și distrugerea”, iar „steagul musulman” reprezintă „viața și prosperitatea pentru toți oamenii de culoare”.

 

În 1967, la trei ani de la câștigarea primului dintre cele trei titluri de campion mondial la categoria grea, Muhammad Ali a refuzat înrolarea în armata americană pe motive religioase, declarându-se împotriva implicării SUA în războiul din Vietnam. El a spus că ar lupta, doar dacă așa i-ar cere Alah.

Descris la moartea sa drept un militant curajos pentru apărarea egalității în drepturi și un campion al luptei contra rasismului, războiului și intoleranței religioase, Ali fusese preamărit de însuși fostul președinte american, Barack Obama. Mai mult, familia lui Ali folosește imaginea fostului campion pentru a demara o campanie națională împotriva rasismului și intoleranței religiose. Ultimele dezvăluiri îl pun însă pe Ali într-o cu totul altă lumină.

×
Subiecte în articol: muhammad ali rasism