x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Documente noi în scandalul închisorilor secrete ale CIA

Documente noi în scandalul închisorilor secrete ale CIA

30 Iul 2010   •   00:00

Documente oficiale transmise de Poliţia de frontieră din Polonia dezvăluie că posibili suspecţi de terorism ar fi fost debarcaţi în Polonia din avioane închiriate de CIA. Documentele au fost remise Fundaţiei Helsinki, care derulează o anchetă cu privire la acuzaţiile că autorităţile de la Varşovia au colaborat cu CIA în transferul unor suspecţi de terorism, în amplul scandal al închisorilor secrete, relatează Radio Polonia, potrivit Mediafax.

Documentele arată că, din decembrie 2002 până în iulie 2003, 20 de persoane au fost deţinute pentru perioade diferite de timp în instalaţii amplasate în apropiere de Aerodromul Szymany din nord-estul Poloniei.
Documentele nu dezvăluie numele sau naţionalitatea pasagerilor avioanelor CIA, dar un parlamentar a declarat că nimic din aceste documente nu sugerează că persoanele de la aerodrom, descrise într-unul dintre documente ca fiind "oameni de afaceri", ar fi suspecţi Al-Qaeda.

Potrivit cotidianului Rzeczpospolita, la 5 decembrie 2002, un avion de tip N63MU Gulfstream aducea primii opt suspecţi de terorism la Szymany, de la Dubai. Au urmat zboruri secrete dinspre Maroc şi Afganistan, iar ultimul avion CIA, un Boieng 737, cu numărul N313P, a aterizat la Szymany la 22 septembrie 2003, pentru a transporta cinci persoane în Cipru, conform înregistrării zborurilor, citate de publicaţie.

În februarie, Turnul de Control Aerian din Varşovia confirma că, în 2003, în Polonia au aterizat cel puţin şase avioane aparţinând CIA. Era pentru prima dată când autorităţile poloneze admiteau existenţa acestor zboruri, după mai mulţi ani de negare.

În pofida faptului că preşedintele polonez din perioada respectivă, Aleksandr Kwasniewski, dar şi alţi oficiali au negat existenţa unor închisori CIA pe teritoriul Poloniei, în timp au apărut tot mai multe dovezi susţinând existenţa acestora. În ianuarie, Abd al-Rahim al-Nashiri, suspectat de implicare în atentatul cu bombă comis de Al-Qaeda în 2000 împotriva navei USS Cole, a fost interogat într-o închisoare secretă CIA, în nordul Poloniei, potrivit unui raport ONU.

"A venit vremea ca autorităţile (poloneze) să prezinte o informare completă asupra rolului Poloniei în aceste extrădări", a declarat Adam Bodnar, din cadrul filialei Fundaţiei Helsinki pentru Drepturile Omului, cu sediul la Varşovia.

×
Subiecte în articol: externe