x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe DOI CÂŞTIGĂTORI, PATRU VARIANTE/Electoratul imposibil

DOI CÂŞTIGĂTORI, PATRU VARIANTE/Electoratul imposibil

de Irina Cristea    |    12 Feb 2009   •   00:00
DOI CÂŞTIGĂTORI, PATRU VARIANTE/Electoratul imposibil

Partidul Kadima, condus de ministrul de Externe Tzipi Livni, a obţinut un mandat parlamentar în plus faţă de rivalii din Likud la alegerile generale desfăşurate marţi în Israel. Cu toate acestea, liderul Likud, Benjamin Netanyahu, este creditat cu mai multe şanse de a deveni prim-ministru.



"Livni a câştigat bătălia, dar a pierdut războiul" este unul dintre titlurile cu care presa din Israel a prezentat rezultatele votului de marţi. În cea mai strânsă bătălie electorală dusă vreodată pentru Knesset, partidul de guvernământ, Kadima, a obţinut 28 din cele 120 de locuri din Parlament (Knesset), în vreme ce rivalii din formaţiunea de dreapta Likud vor deţine 27 de mandate. Faţă de rezultatele din 2006, Kadima a pierdut un loc, iar Likud a câştigat 15.

Atât Tzipi Livni, cât şi Benjamin Netanyahu şi-au proclamat victoria, însă mass-media şi analiştii din Israel apreciază că orice se poate întâmpla în baza acestei repartizări a mandatelor parlamentare şi lucrează intens la elaborarea scenariilor postelectorale. Toate variantele pe care le au la dispoziţie sunt "suspecte", electoratul israelian votând în aşa fel încât nimeni nu deţine majoritatea în Knesset şi făcând foarte dificilă munca negociatorilor.

CEL PUŢIN PATRU POSIBILITĂŢI
O primă variantă de lucru este o coaliţie condusă de Netanyahu şi formată din Likud, partidul ultranaţionalist Yisrael Beiteinu, care a obţinut 15 fotolii parlamentare, şi partidele religioase. Hiba acestei posibile coaliţii este că s-ar prăbuşi imediat ce unul dintre "actorii principali" ar decide să se retragă, comentează politologul Asher Cohen, citat de AFP. În plus, o astfel de variantă de guvernare nu ar fi favorabilă procesului de pace. Potrivit unui alt scenariu, Netanyahu ar deveni premier cu sprijinul partidului Kadima şi al laburiştilor. Însă aceştia din urmă au obţinut cel mai slab rezultat electoral din istorie şi s-au arătat dornici să treacă în Opoziţie.

O altă variantă este cea a unei coaliţii "contra naturii" conduse de Tzipi Livni, care să atragă de partea sa atât Likudul, cât şi pe ultranaţionaliştii lui Avigdor Lieberman. Dacă Netanyahu nu s-a arătat favorabil unei astfel de variante, site-ul Ynetnews.com informa, ieri, că Livni şi Leiberman s-au aşezat la masa negocierilor. Yisrael Beiteinu lăsase deja de înţeles că îşi va vinde scump pielea, ferindu-se să îşi declare deschis susţinerea pentru vreo posibilă variantă de guvernare. Cel mai interesant scenariu este al unei alianţe Kadima-Likud, în care prim-minis­tru să fie, prin rotaţie, Livni şi Netanyahu. Există un precedent în acest sens, datând din 1984. Partidele parlamentare îi vor transmite preşedintelui sugestiile lor, urmând ca acesta să decidă, în termen de nouă zile, cine este cea mai potrivită persoană care să formeze un Guvern puternic.

×
Subiecte în articol: externe