x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO - Doi directori ai Air France, atacaţi de angajaţii furioşi

VIDEO - Doi directori ai Air France, atacaţi de angajaţii furioşi

05 Oct 2015   •   19:23

Zeci de angajaţi ai companiei aeriene Air France au pătruns luni cu forţa în sala unde avea loc o şedinţa la care se discuta planul de restructurare ce va implica şi concedierea a 2.900 de persoane, ei agresând mai mulţi membri ai conducerii, relatează mass-media internaţională.

În timp ce directorul executiv al Air France, Frédéric Gagey, a reuşit să fugă la timp din calea protestatarilor, aceştia din urmă şi-au vărsat furia pe alţii rămaşi în sală. Astfel, imaginile difuzate de mass-media îl arată pe directorul operaţiunilor Air France de pe aeroportul Orly, Pierre Plissonnier, cu cămaşa şi haina de la costum sfâşiate şi pe directorul de resurse umane, Xavier Broseta, fără cămaşă, dar cu cravata la gât, amândoi fugind flancaţi de personalul de securitate, care i-a ajutat în final să sară un gard pentru a se refugia.

Conducerea companiei a condamnat aceste manifestări şi a anunţat că va înainta o plângere penală. Violenţele au fost condamnate şi de secretarul de stat pentru transporturi, Alain Vidalies, precum şi de premierul Manuel Valls, care s-a declarat 'scandalizat'.

Sindicatele au convocat pentru luni o grevă - ce nu a afectat semnificativ traficul aerian - şi un protest în faţa sediului companiei de lângă aeroportul Charles de Gaulle. Dar manifestanţii şi-au pierdut răbdarea şi au pătruns în sala unde se desfăşura şedinţa Comitetului de companie la care conducerea încerca să explice reprezentanţilor sindicali proiectul de restructurare propus, ce prevede şi o diminuare cu circa 10% a activităţii, precum şi suprimarea a 2.900 de posturi.

Consiliul de Administraţie al Air France-KLM şi-a dat joi acordul pentru acest plan de restructurare, după eşecul negocierilor cu piloţii cu privire la noile măsuri de productivitate. Conducerea a solicitat anterior personalului navigant să zboare aproximativ 100 de ore suplimentare pe an, fără remunerare, şi să renunţe la unele din zilele de odihnă, un scenariu respins în unanimitate de sindicate.

Grupul Air France/KLM, al doilea transportator aerian european după Lufthansa, a trecut prin mai multe reduceri de costuri şi efective în ultimii ani (5.500 de plecări începând din 2012 până la finele lui 2014) care ar trebui să îi permită să revină pe profit în 2015. Însă, compania franco-olandeză este afectată de concurenţa companiilor low-cost din Europa, dar şi de concurenţa rivalilor din Golful Persic pe distanţele lungi.

Directori Air France

×