x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi pentru Rusia

Doi pentru Rusia

de Anca Aldea    |    04 Mar 2008   •   00:00
Doi pentru Rusia

La 7 mai, când preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, va fi la sfârşit de mandat, ştacheta va fi preluată de Dmitri Medvedev, care a câştigat detaşat duminică alegerile prezidenţiale.

 

DUPĂ ALEGERI - Dmitri Medvedev şi Vladimir Putin au devenit “asociaţi”


La 7 mai, când preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, va fi la sfârşit de mandat, ştacheta va fi preluată de Dmitri Medvedev, care a câştigat detaşat duminică alegerile prezidenţiale.

La câteva ore după aflarea re­zultatelor, care l-au dat drept câştigător sigur al scutinului prezidenţial, Medvedev a confirmat că mentorul său, Vladimir Putin, va deveni premier şi că vor colabora pentru formarea unui nou gu­vern.

Opoziţia a organizat un marş de protest, ieri, la Moscova. Manifestaţiile nefiind autorizate, poliţia a profitat de acest lucru şi a intervenit violent, folosind chiar şi bâte, împotriva manifestanţilor, făcând cel puţin zece arestări şi zeci de reţineri în rândul protestatarilor. Şi la Sankt Petersburg au avut loc proteste. Manifestanţii, în frunte cu fostul campion mondial la şah, Gary Kasparov, au scandat “Revoluţie! Revoluţie!” şi “Rusia fără Putin!”.

 

 

LA CONCERT. Dmitri Me­d­ve­dev şi Vladimir Putin, tandemul pe care unii analişti îl consideră “un coş­mar” pentru viitor, s-au întâlnit duminică seară, după anunţarea rezultatelor provizorii. Cei doi au fost prezenţi la un concert pop-rock în Piaţa Roşie din Moscova. Au urcat chiar pe scenă şi s-au adresat publicului, care striga din răsputeri numele actualului preşedinte rus.

Victoria lui Medvedev, care este încă prim-vicepremier al Federaţiei Ruse şi preşedinte al Gazpromului, a primit ieri felicitări de la majoritatea liderilor europeni, precum şi din partea Washingtonului. Statele Unite consideră că viitoarea schimbare de la Kremlin nu va ajuta la o încălzire definitivă a relaţiilor bilate­rale şi nici nu va produce îm­bu­nă­tă­ţiri notabile pe plan politic în Rusia. Pe de altă parte, şeful diplomaţiei externe a Franţei, Bernard Kouchner, a solicitat ieri Uniunii Europene să găsească o nouă modalitate de comunicare cu preşedintele ales al Rusiei, chiar dacă “cei 27” nu au reuşit să facă acest lucru cu Vladimir Putin, transmite France Presse, citat de Rador.

×
Subiecte în articol: externe vlad