x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doliu național în Guatemala după ce 35 de copii au murit într-un incendiu

Doliu național în Guatemala după ce 35 de copii au murit într-un incendiu

10 Mar 2017   •   10:57
Doliu național în Guatemala după ce 35 de copii au murit într-un incendiu

Cel puţin 35 de copii şi adolescenţi şi-au pierdut viaţa în incendiul produs miercuri într-un cămin pentru minori din Guatemala, indică un nou bilanţ, au anunţat oficiali locali, în timp ce preşedintele ţării a decretat trei zile de doliu naţional, relatează DPA. 

Un număr de 19 fete cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani au murit în incendiul declanşat la căminul Hogar Seguro Virgen de la Asuncion, situat în San José Pinula, la circa 20 km est de capitala ţării Ciudad de Guatemala. 

Până acum, alţi 15 tineri au murit la spital şi mai multe victime se află încă la terapie intensivă, unele prezentând arsuri de gradul patru, au afirmat oficiali ai spitalului. 

Într-un mesaj televizat şi adresat naţiunii, preşedintele ţării Jimmy Morales a cerut o anchetă pentru găsirea şi pedepsirea celor care se fac vinovaţi de această tragedie. 

"Este cu adevărat trist şi regretabil faptul că zeci de băieţi şi fete au a murit", a spus Morales. "Acest lucru se poate întâmpla mereu, dacă nu suntem vigilenţi', a menţionat el. 

Protestatari s-au adunat joi în faţa Palatului prezidenţial din Guatemala, purtând păpuşi şi cărbuni, simbolizând corpurile carbonizate ale fetelor care şi-au pierdut viaţa în incendiu. 

Manifestanţii au scandat 'Stat eşuat, eşti un ucigaş. Noi nu vrem doliu, noi vrem dreptate". 

Căminul, deschis în 2016, se află sub autoritatea Secretariatului pentru bunăstare socială al preşedinţiei guatemaleze şi găzduia peste 600 de copii şi adolescenţi fără adăpost, victime ale violenţelor în familie precum şi delincvenţi juvenili. 

Plasarea delincvenţilor juvenili în instituţie a contribuit uneori la creşterea tensiunilor. Incendiul s-a declanşat miercuri după ce unii dintre copii ar fi incendiat saltele într-un dormitor. Potrivit media locale, unii dintre ei nu au putut ieşi din camere deoarece acestea fuseseră încuiate cu o zi în urmă. 

Potrivit presei locale, marţi seara minorii din cămin au manifestat pentru a denunţa alimentaţia proastă şi abuzurile fizice la care ar fost supuşi în instituţie. Miercuri dimineaţa ei au protestat din nou, înainte de declanşarea incendiului. AGERPRES

×