x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump se opune prin veto unor rezoluţii care blocau vânzarea de arme către Riad

Donald Trump se opune prin veto unor rezoluţii care blocau vânzarea de arme către Riad

25 Iul 2019   •   07:29
Donald Trump se opune prin veto unor rezoluţii care blocau vânzarea de arme către Riad

Preşedintele american, Donald Trump, s-a opus miercuri prin veto unor rezoluţii ale Congresului care blocau vânzările de arme către Arabia Saudită şi alţi aliaţi, relatează AFP.


Aceste rezoluţii, adoptate săptămâna trecută, "ar slăbi competitivitatea Americii în lume şi ar dăuna importantelor relaţii pe care le avem cu aliaţii şi partenerii noştri", a spus Donald Trump într-o scrisoare adresată Senatului.


"De asemenea, ar dăuna credibilităţii Statelor Unite în calitate de partener de încredere, trimiţând mesajul potrivit căruia suntem dispuşi să ne abandonăm partenerii şi aliaţii în momentul în care ameninţările la adresa lor se intensifică", a adăugat el. "Din aceste motive, este de datoria mea să înapoiez aceste rezoluţii Senatului fără aprobarea mea".

Aceste vânzări de arme de o valoare de mai multe miliarde de dolari au fost autorizate la sfârşitul lui mai de administraţia Trump, care a ocolit Congresul invocând o situaţie de urgenţă provocată de Iran.

Membrii Camerei Reprezentanţilor, dintre care mulţi s-au declarat îngroziţi de asasinarea anul trecut a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi de către agenţi ai ţării sale, precum şi de conflictul din Yemen, au votat săptămâna trecută pentru o serie de măsuri vizând să împiedice aceste vânzări de arme saudiţilor şi în special aliaţilor acestora din Emiratele Arabe Unite.

La începutul lui aprilie, Congresul american a aprobat deja o rezoluţie îndemnându-l pe preşedintele Trump să înceteze orice asistenţă acordată coaliţiei conduse de Arabia Saudită, care intervine, din 2015, în războiul din Yemen contra rebelilor houthi sprijiniţi de Teheran, inamicul comun al Riadului şi Washingtonului.

De la intervenţia coaliţiei, conflictul a făcut circa 10.000 de morţi şi a provocat "cea mai gravă criză umanitară din lume", cu milioane de persoane în pragul foametei, potrivit ONU.AGERPRES

×
Subiecte în articol: Donald Trump veto