x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dorin Chirtoacă: "Ne aşteaptă deportările!"

Dorin Chirtoacă: "Ne aşteaptă deportările!"

de Vitalie Calugareanu    |    09 Iun 2009   •   00:00

Liderii opoziţiei de la Chişinău se aşteaptă să fie arestaţi după ce un post de televiziune aservit puterii comuniste a difuzat un documentar intitulat "Atac asupra Moldovei" în care liderii opoziţiei şi România sunt învinuţi de organizarea protestelor violente de la 7 aprilie.



Liderii Partidului Liberal susţin că în film au fost folosite convorbiri telefonice interceptate ilegal şi ulterior trucate. La rândul său, Procuratura susţine că interceptarea convorbirilor telefonice s-a făcut legal într-un proces de urmărire penală.

Documentarul "Atac asupra Moldovei" a fost difuzat de un post de televiziune pro-comunist. În imagini fac dezvăluiri despre evenimentele de la 7 aprilie preşedintele Vladimir Voronin, şeful securităţii ­ Artur Reşetnikov şi procurorul general ­ Valeriu Gurbulea. Deşi nu acuză direct opoziţia de organizarea distrugerii Preşedinţiei şi Parlamentului, aceasta se subînţelege din imagini.

În film e redat un fragment dintr-o convorbire telefonică dintre primarul liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, şi viceprimarul Vlad Coteţ din care reiese că primarul ar fi încurajat rămânerea tinerilor în faţa Preşedinţiei la data de 7 aprilie:

"DORIN CHIRTOACĂ: - Ei nu sunt deja în Preşedinţie şi Parlament?
VLAD COTEŢ: - Problema e că noi nu putem... Dacă am conecta boxele, i-am putea aduce înapoi...
DORIN CHIRTOACĂ: - Dar nu trebuie aduşi. Daţi-le pace!
VLAD COTEŢ: - Să stea acolo, da?
DORIN CHIRTOACĂ: - Da. Ei sunt oameni care nu trebuie forţaţi acuma. Ei ştiu şi singuri ce au de făcut.
VLAD COTEŢ: - Bun. Ei, în orice caz aşa-i".
FALSIFICARE
Dorin Chirtoacă a susţinut o conferinţă de presă la care a condamnat atacul mediatic al presei pro-comuniste: "Sunt acuzaţii nefondate, lipsite de temei. Denigrarea şi etichetarea care are loc în ultima perioadă denotă că în Republica Moldova, pe lângă dictatură, se instaurează pas cu pas arbitrariul - adică, lipsa oricărei legi. Falsificarea unor convorbiri telefonice interceptate în mod ilegal arată că nu mai există limite în Republica Moldova", a subliniat Chirtoacă.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a condamnat acţiunile Procuraturii şi a spus că se aşteaptă ca în foarte scurt timp puterea comunistă să recurgă la arestarea liderilor opoziţiei, pentru a o împiedica astfel să participe la alegerile parlamentare anticipate. El a mai spus că filmul difuzat de compania "NIT" are obiectiv profilactic - de pregătire a societăţii pentru valul de arestări care va urma.

La rândul său, prim-vicepreşedintele Parlamentului, comunistul Vladimir ţurcan, ex-ministru de Interne, tot el preşedinte al Comisiei speciale care se ocupă, la comanda lui Vladimir Voronin, de investigarea evenimentelor de la 7 aprilie, a declarat că interceptarea convorbirilor telefonice ale primarului de Chişinău a avut loc legal într-un dosar de urmărire penală.


DOSAR PENAL
Organele de forţă au interceptat convorbirile telefonice ale primarului liberal de Chişinău în baza unui dosar penal deschis la data de 6 aprilie ­ atunci când protestele tinerilor au decurs paşnic. Vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, a spus că viitoarele alegeri parlamentare anticipate deja au fost viciate de comunişti: "Aceasta înseamnă că semnalul pentru alegerile anticipate dat de către actualele autorităţi este deja negativ. Caracterul liber şi corect al alegerilor din vara-toamna acestui an deja este pus la îndoială. Respingem cu fermitate toate aceste acuzaţii şi tragem un semnal de alarmă, inclusiv la nivel internaţional, despre situaţia gravă care merge din rău în mai rău în Republica Moldova în ciuda poziţiei ferme a Consiliului Europei, a Uniunii Europene şi a SUA", a menţionat Dorin Chirtoacă.

Între altele, Ministerul moldovean al Justiţiei a blocat luni conturile Primăriei Chişinău, pentru a asigura executarea unor hotărâri ale Curţii Europene pentru Drepturilor Omului - dosare pierdute de Guvern. Deşi suma totală a despăgubirilor ce urmează a fi plătite este de numai 3 milioane de lei moldoveneşti, Ministerul Justiţiei a decis să pună sechestru pe toate conturile Primăriei, paralizând astfel activitatea tuturor subdiviziunilor, inclusiv a celor care se ocupă de salubritate. Astfel, în opinia analiştilor, puterea comunistă vrea să discrediteze imaginea de salvator al naţiunii pe care o are tânărul primar liberal.

×
Subiecte în articol: externe chirtoacă