x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Două state baltice vor o prezență sporită a NATO în regiune

Două state baltice vor o prezență sporită a NATO în regiune

07 Iun 2022   •   10:12
Două state baltice vor o prezență sporită a NATO în regiune
Sursa foto: hepta

Două state baltice vor o prezență sporită a NATO în regiune din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, scrie dpa.

Prin urmare, președinții Lituaniei şi Letoniei au cerut trupe suplimentare ale Alianței Bord-Atlantice în regiunea baltică. Solicitarea vine înaintea vizitei cancelarului german Olaf Scholz în această zonă. 

''Summitul NATO de la Madrid trebuie să fie summitul deciziilor'', a spus Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei, care a precizat că speră să se ajungă la un acord privind ''trecerea de la descurajare la apărare activă, de la batalion la brigadă, de la poliţie aeriană la apărare aeriană''.

Și șeful statului leton, Egils Levits, vrea  ''propuneri concrete'' pentru consolidarea apărării flancului estic al NATO.

Summitul NATO se va desfășura la sfârșitul lunii iunie la Madrid, Spania.

Olaf Scholz va discuta cu premierii Letoniei, Estoniei și Lituania despre acest aspect și va vizita soldații germani de la baza militară NATO din Rukla. Aici se află 1.600 de soldați germani și norvegieni. 
''Suntem recunoscători pentru contribuţia lor la securitatea ţării noastre şi a întregii regiuni. Suntem gata să primim mai multe trupe prin furnizarea întregului sprijin şi infrastructurii necesare'', a spus Gitanas Nauseda.

Lituania are frontieră cu enclava rusă Kaliningrad și cu Belarus. 

 

×
Subiecte în articol: state baltice nato