x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Dr Doom", ţinta spionilor ruşi din SUA

"Dr Doom", ţinta spionilor ruşi din SUA

04 Iul 2010   •   00:00

Economistul american Nouriel Roubini, supranumit "Dr Doom" pentru că a anticipat criza mondială, ar fi putut fi ţinta unora dintre spionii ruşi arestaţi în SUA din cauza legăturilor sale apropiate cu personalităţi precum Ben Bernanke, şeful Rezervei Federale.

Anna Chapman, una dintre suspectele arestate şi trimise în judecată pentru spionaj în favoarea Rusiei, l-a contactat pe Roubini pe Facebook. Roubini, cunoscut pentru viaţa sa mondenă şi participarea la diverse petreceri, a precizat că există posibilitatea de a o fi întâlnit pe Chapman la un eveniment social. Totuşi, economistul a declarat că nu îşi aminteşte să fi avut o conversaţie directă cu aceasta, potrivit blogului EconomicPolicy Journal.

O altă posibilă legătură a economistului cu o persoană suspectată de spionaj este cea cu Cynthia Murphy, care ar fi primit ordin din partea autorităţilor de la Moscova să dezvolte relaţii cu colegi de clasă şi profesori, a relatat publicaţia New York Post.
"Raportează la centru informaţii privind datele personale şi trăsăturile de caracter ale persoanelor întâlnite, precum şi concluzii preliminare referitoare la posibilitatea de a fi recrutate de servicii", ar fi indicaţiile primite de Murphy.

Murphy a obţinut un MBA la universitatea Columbia, dar şi o diplomă în finanţe la Leonard Stern School of Business de la Universitatea din New York, unde Roubini este profesor din 1995.
Roubini a prezis criza financiară mondială în 2006 şi este unul dintre cei mai reputaţi economişti americani. El are legături cu personalităţi aflate în cercul decizional al politicilor economice ale SUA, precum Larry Summers, consilier pe probleme economice ale preşedintelui Barack Obama, Timothy  Geithner, secretarul Trezoreriei, şi Ben Bernanke, preşedintele Federal Reserve, banca centrală americană.
În plus, activitatea de consultant pentru mai multe bănci centrale îl transformă în una dintre cele mai probabile ţinte de spionaj din sectorul financiar, scrie Mediafax.

Poliţia federală americană a arestat recent zece persoane acuzate de spionaj în favoarea Rusiei, iar încă un suspect este dat dispărut, după ce a fost reţinut şi ulterior eliberat pe cauţiune în Cipru.

×
Subiecte în articol: externe