x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ducaru - "Las la Washington o echipa «la cheie»"

Ducaru - "Las la Washington o echipa «la cheie»"

de Ana Ilie    |    05 Sep 2006   •   00:00
Ducaru  -  "Las la Washington o echipa «la cheie»"

Ambasadorul Romaniei la Washington, Sorin Ducaru, a detaliat pentru Jurnalul National conditiile in care se va desfasura plecarea sa de la reprezentanta diplomatica din Statele Unite, dar si impactul pe care il are retragerea partiala a trupelor romanesti din Irak.

Sorin Ducaru, ambasadorul Romaniei la Washington, isi face deja bagajele pentru a pleca din Statele Unite. "Eu urmeaza sa-mi inchei misiunea in Statele Unite si, dupa cum a si anuntat public presedintele Basescu cu ocazia ultimei vizite in SUA, am fost desemnat ambasador al Romaniei la NATO, la Bruxelles", a explicat Ducaru, care urmeaza sa fie audiat la Parlament astazi. Daca va primi validarea Legislativului, ambasadorul va merge la urmatorul post suficient de repede pentru a fi acolo in pregatirea Summitului NATO de la Riga, in Letonia, care se va desfasura in perioada 28-29 noiembrie.

In ceea ce-l priveste pe succesorul sau, Ducaru a preferat sa pastreze o tacere diplomatica, reamintind ca "este o decizie a presedintelui, premierului, ministrului de Externe". Seful reprezentantei diplomatice a Romaniei in capitala americana crede insa ca succesorul sau va avea avantajul ca misiunea sa va veni "in continuarea unei perioade faste a relatiilor romano-americane". In plus, "ramane la Washington o echipa care este si tanara, si eficienta, ramane o echipa «la cheie», care a invatat sa opereze pe coordonatele mandatului de acasa si a interesului national, dar pe stil american".

BILANT "CINCINAL". Si Ducaru, la randul sau, a avut sansa de a continua o constructie a relatiei romano-americane incepute de predecesorii sai la post. Marile realizari ale celor cinci ani la postul-cheie din SUA au fost obtinerea acordului SUA pentru intrarea Romaniei in NATO, obtinerea statutului de economie de piata in 2003, si nu in ultimul rand, aducerea relatiilor economice de la stadiul de Cenusareasa la nivelul relatiilor politice strategice si militare. Desigur, recunoaste Ducaru, "aceste schimbari nu-mi apartin nici mie, nici echipei, nici diplomatiei romanesti. Ele se bazeaza pe evolutii de fond in Romania. Noi nu putem promova Romania fara a avea o baza, nu putem promova lucruri nereale, necredibile".

VIZELE. Problema care macina romanii din State si pe cei din tara deopotriva, ridicarea vizelor pentru SUA, a fost pusa pe fagasul cel bun, apreciaza ambasadorul, care recunoaste totusi ca este o operatiune de durata. "Campania va dura cativa ani, o compar cu campania pentru NATO, inseamna efort de convingere, schimbare de legislatie, e o munca si pe partea Administratiei, care va impune niste conditii tehnice", detaliaza Ducaru. Tot el sustine insa ca sansele de succes sunt mari, pentru ca "avem argumente foarte solide". Mai precis trei. "Unul este ca noi, noii aliati SUA, membru NATO, nu putem beneficia de un regim special de vize fata de vechii aliati. Doi, nu mai putem mentine un astfel de regim pentru tari care de fapt nu prezinta un pericol de imigratie in masa. Si trei, nu mai putem mentine acest regim de vize in momentul in care vrem sa stimulam businessul, care se rezolva printr-un contact de azi pe maine, nu poti sa-i tii la coada la consulat doua luni de zile", enumera cu evidenta satisfactie ambasadorul.

DOSARUL TEO PETER. Despre neimpliniri, doar una, personala: "Elementul de surpriza si incapacitate de a intelege verdictul in cazul Teo Peter. E un verdict care m-a marcat si a generat efortul echipei de a analiza, la solicitarea familiei, noua cale de actiune, civila, singura cale in care familia este reprezentata de avocati".

TRUPELE DIN IRAK. Desi anuntul presedintelui Traian Basescu privind retragerea partiala a trupelor din Irak a venit ca o surpriza pentru multi, Ducaru considera ca "nu e o decizie nici surpriza, nici nefireasca", de vreme ce "obiectivul, si-al nostru, si-al americanilor, al tuturor membrilor coalitiei, este de a ne retrage gradual din Irak, pe masura ce partea irakiana isi poate asigura securitatea. Nu exista date fixe, exista conditii in care se poate face acest lucru. Aici nu este o decizie de a pleca si a lasa totul balta".

RETRAGEREA
"Obiectivul si-al nostru, si-al americanilor, al tuturor membrilor coalitiei, este de a ne retrage gradual din Irak, pe masura ce partea irakiana isi poate asigura securitatea. Nu exista date fixe, exista conditii in care se poate face acest lucru. Aici nu este o decizie de a pleca si a lasa totul balta"
Sorin Ducaru
ambasadorul Romaniei la Washington

×
Subiecte în articol: externe ducaru