x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Economia SUA va ieşi din recesiune în al doilea semestru, dar şomajul va creşte şi în 2010

Economia SUA va ieşi din recesiune în al doilea semestru, dar şomajul va creşte şi în 2010

10 Apr 2009   •   00:00

Economia Statelor Unite urmează să iasă din recesiune în al doilea semestru din acest an, dar şomajul va continua să crească şi în 2010, potrivit unui sondaj în rândul analiştilor.



Potrivit sondajului Blue Chip Economic Indicators, 86% dintre repondenţi consideră că recesiunea va fi declarată încheiată în a doua jumătate a acestui an.

"Produsul Intern Brut real s-a contractat puternic în primul trimestru şi va continua să scadă, mai lent, în trimestrul al doilea, urmând să crească uşor în următoarele două trimestre", se arată în studiu.

Redresarea economiei va fi alimentată de îmbunătăţirea cheltuielilor de consum, a activităţilor din sectorul imobiliar şi a exporturilor. Creşterea se va accelera însă abia în a doua jumătate a anului 2010.

Produsul Intern Brut a scăzut cu 6,3% în ultimele trei luni din 2008, înregistrând cel mai grav declin trimestrial din 1982.

Cele mai recente date economice au sugerat că ritmul contracţiei economice ar putea încetini.

Potrivit sondajului, cheltuielile de consum, care reprezintă două treimi din activităţile economice din SUA, vor fi susţinute de reducerile de impozite incluse în programul de stimulare de 787 de miliarde de dolari, de prelungirea perioadei de acoordare a ajutoarelor de şomaj şi încetinirea inflaţiei.

Analiştii anticipează că PIB-ul american va scădea cu 2,6% în 2009, depăşind declinul de 1,9% consemnat în 1982, care a fost cel mai grav după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Rata şomajului ar putea urca în acest an la 9,8%, după ce a atins 8,5% în martie, maximul ultimilor 25 de ani, se mai arată în sondaj.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe