x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Egiptul a avertizat: vine „ceva mare” din Gaza!

Egiptul a avertizat: vine „ceva mare” din Gaza!

de Redacția Jurnalul    |    13 Oct 2023   •   07:25
Egiptul a avertizat:  vine „ceva mare”  din Gaza!

Cu trei zile înaintea atacului Hamas, Egiptul a avertizat Israelul asupra unui eventual raid peste graniță al grupării islamiste. Informația a fost făcută publică de Michael McCaul, șeful Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților a SUA. Premierul israelian a respins-o însă ca „absolut falsă”.

 

„Nu vreau să intru prea mult în zona informațiilor clasificate, dar un avertisment a fost dat”, a spus congresmenul republican de Texas. „Eu cred că întrebarea este la ce nivel a fost dat”, a adăugat oficialul american la o întâlnire cu presa, citat de BBC.

La rândul său, vorbind sub protecția anonimatului, un reprezentant al serviciilor de informații egiptene a declarat presei că țara sa a avertizat în repetate rânduri Israelul că „ceva mare” este pus la cale în Gaza. „Le-am spus că urmează o explozie a situației, și încă foarte repede, și va fi mare. Dar ei au subestimat aceste avertismente”. Oficialul egiptean a mai spus că israelienii au neglijat amenințările dinspre Gaza, concentrându-se pe Cisiordania.

Sir Alex Younger, șeful Serviciului britanic de informații externe până în 2020, a spus că Hamas a fost capabil să atace pe 7 octombrie, beneficiind de „automulțumirea instituțională” din Israel. El a adăugat că această stare de spirit a fost agravată de dependența excesivă pe tehnologie pentru a monitoriza Gaza, ceea ce a dus la un fals sentiment de securitate.

×
Subiecte în articol: Egipt gaza avertizare