x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Două state UE plafonează prețurile la electricitate

Două state UE plafonează prețurile la electricitate

14 Iun 2022   •   17:45
Două state UE plafonează prețurile la electricitate

Spania și Portugalia au plafonat prețurile la electricitate. Consumatorii vor plăti cu 15-20% mai puțin pentru energia electrică, scrie AFP.

Măsura a fost aprobată de Comisia Europeană, se va aplica până la 31 mai 2023 iar beneficiari vor fi toți consumatorii. Prețul este plafonat astfel la 40 euro/MW oră pentru costul gazelor naturale folosite pentru producția de electricitate în următoarele 6 liuni, și la 50 euro/MW oră pentru alte 12 luni. 

Executivul comunitar a fost de acord cu plafonare în cadrul "excepţiei iberice" datorită faptului că cele două țări nu au coonexiuni electrice cu celelalte state UE. 

Prețul electricității este stabilit în UE potrivit "costului marginal", care înseamnă că preţul de referinţă este preţul ultimei capacităţi de producţie utilizate pentru echilibrarea reţelei, adică cel al centralelor pe gaze. Dar Spania și Portugalia sunt afectate de acest mecanism deoarece sistemele energetice din aceste țări sunt alcătuite din capacități regenerabile și nu au acces la sistemele energetice din restul UE.

Și alte state comunitare, printre care Italia și Franța, vor schimbarea regulilor de pe piața de electricitate pentru a separa costurile la energie electrică de cele la gaze naturale. Însă Germania, Austria, Ţările de Jos, Danemarca se opun reformei și vor menținerea concurenței libere, a eficienței energetice și a interconectării rețelelor. 

 

×
Subiecte în articol: electricitate Spania Portugalia ue