Violenţa poliţiştilor moldoveni a făcut o nouă victimă. Moartea unui tânăr de 22 de ani care luase parte la protestele de la 7 aprilie din centrul Chişinăului a ieşit la iveală ieri. Trupul neînsufleţit al băiatului poartă urmele unor lovituri cumplite, dar medicii le-au spus părinţilor că fiul lor a murit electrocutat.
Încă un tânăr a murit ca urmare a protestelor violente de la 7 aprilie din centrul Chişinăului! Despre el jurnaliştii au aflat abia ieri. Cadavrul lui Ion Ţâbuleac, de 22 de ani, din Orhei, a fost aruncat în noaptea de 7 aprilie în curtea Spitalului de Urgenţă din Chişinău.
Avea coastele rupte, răni adânci în regiunea tâmplelor şi un picior fracturat. Potrivit martorilor, trupul tânărului a fost aruncat dintr-o maşină albă, marca Niva, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne.
Ion se întorcea de la Moscova. Şi-a anunţat părinţii că va fi la Chişinău între orele 17:00 - 20:00, dar nu a mai ajuns acasă. A doua zi, părinţii Semion şi Tatiana Ţâbuleac au primit vestea îngrozitoare de la medicii de la Spitalul de Urgenţă. Li s-a spus că fiul lor ar fi murit electrocutat şi au fost rugaţi să vină la morgă cu îmbrăcăminte pentru cel decedat.
Tatăl băiatului spune că nu li s-a permis să vadă corpul neînsufleţit al fiului decât după ce a fost îmbrăcat. "Am constatat că avea un picior frânt şi coastele rupte. Avea răni adânci în regiunea tâmplelor", a spus tatăl băiatului.
NETANYAHU E ÎN AREST
Ieri s-a confirmat şi existenţa în arestul Poliţiei moldovene a cetăţeanului român Jonathan Jerusalym Netanyahu, care, potrivit autorităţilor, are şi cetăţenie americană.
Avocatul lui Netanyahu, Roman Mihăieş, a declarat pentru Jurnalul Naţional că bărbatul este născut în România, dar că, înainte de Revoluţie, a fugit în Austria şi a emigrat apoi în SUA. Născut din tată român şi mamă evreică, Netanyahu a studiat la Chişinău în perioada 2000-2004 pentru a deveni preot. Explicaţia pentru faptul că numele său are rezonanţe 100% evreieşti este, spune avocatul, că a preluat numele mamei, pentru a-i fi mai uşor să emigreze în SUA.
Mihăieş a preluat cazul ieri, în urma demersurilor Consulatului SUA la Chişinău, şi spune că azi sau mâine clientul său va putea fi vizitat şi de reprezentanţii Ambasadei României.
Procuratura generală a Ucrainei a anunţat că a decis să extrădeze doi cetăţeni moldoveni suspectaţi de implicare în protestele de la Chişinău, Gabriel Stati şi Aurel Marinescu, informează Interfax, citată de Mediafax. Stati şi Marinescu au fost arestaţi la 9 aprilie la Odessa.
România face lobby la Bruxelles
Demersurile diplomatice ale României pentru normalizarea relaţiei cu Republica Moldova au fost prioritatea vizitei la Bruxelles a ministrului Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu. El s-a întâlnit cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European (PE), cu preşedintele legislativului UE şi cu membrii Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET).
De asemenea, o delegaţie a Parlamentului European ar putea fi trimisă în curând la Chişinău, după cum a declarat pentru Jurnalul Naţional europarlamentarul român Marian Jean Marinescu.
"Există un proiect de rezoluţie elaborat de mai mulţi membri ai delegaţiei române, ce are drept scop ca PE să decidă trimiterea unei delegaţii în Republica Moldova, pentru a investiga dacă au avut loc încălcări ale drepturilor omului în evenimentele de după alegerile de la 5 aprilie.
Săptămâna viitoare, la Strasbourg, se va cere o declaraţie a Comisiei şi a Consiliului de Miniştri, urmată de un vot în plen", a spus Marinescu. Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, a reacţionat ieri faţă de sesizările privind încălcarea drepturilor omului în Republica Moldova şi i-a cerut directorului general pentru Democraţie şi Afaceri Politice al organizaţiei, Jean-Louis Laurens, să meargă "imediat" la Chişinău pentru a raporta despre situaţia din această ţară.
Citește pe Antena3.ro