x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Elveția confirmă interdicția de intrare în țară pentru un fost fizician de la CERN condamnat pentru terorism în Franța

Elveția confirmă interdicția de intrare în țară pentru un fost fizician de la CERN condamnat pentru terorism în Franța

20 Apr 2015   •   19:10

În mai 2012, Adlene Hicheur, un fizician franco-algerian detașat la CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară) la Geneva, a fost condamnat la Paris la patru ani de închisoare pentru că a făcut schimb de e-mail-uri ambigue, unele dintre ele evocând posibile atacuri, cu un presupus lider al Aqmi (Al-Qaida din Maghrebul islamic).

Deoarece el ispășise deja doi ani și jumătate de detenție provizorie după arestarea sa, și ca urmare a reducerii pedepsei, el a fost eliberat la câteva zile după condamnarea sa.

Într-o decizie publicată luni, tribunalul administrativ federal elvețian a confirmat vetoul impus în 2013 de către Biroul Federal al Poliției Elvețiene (Fedpol).

Verdictul a fost anunțat la 8 aprilie.

Pe 10 aprilie 2013, Fedpol a pronunțat împotriva lui Hicheur o interdicție de intrare pe teritoriul Elveției și al Liechtensteinului valabilă până la 9 aprilie 2018, o decizie motivată de asigurarea securității Elveției.

Hicheur a făcut apel la această decizie la 19 iunie 2013 pe lângă tribunalul administrativ federal.

În hotărârea sa, tribunalul administrativ federal a explicat că Fedpol a făcut cunoscut faptul că, 'în pofida relațiilor întreținute de acesta cu membrii familiei sale care locuiesc în Elveția, interesul public de a fi ținut departe (de țară) este mai presus de interesul său privat de a se întoarce în Elveția'.

Verdictul subliniază de asemenea că 'gravitatea acuzațiilor împotriva acestuia determină tribunalul să considere că menținerea interdicției de intrare este justificată din motive legate de securitatea internă și externă a Elveției'.cian franco-algerian care a lucrat la CERN și care a fost condamnat în 2012 în Franța la închisoare pentru terorism, rămâne sub interdicția de intrare în Elveția, a anunțat luni justiția elvețiană, relatează AFP.




×