x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Elveția înfruntă UE. Acordul în impas. Nu există ordin de dat sau de primit. Consiliul federal cunoaşte dorinţele UE. Nu este ceva nou

Elveția înfruntă UE. Acordul în impas. Nu există ordin de dat sau de primit. Consiliul federal cunoaşte dorinţele UE. Nu este ceva nou

20 Noi 2021   •   22:10
Elveția înfruntă UE. Acordul în impas. Nu există ordin de dat sau de primit. Consiliul federal cunoaşte dorinţele UE. Nu este ceva nou

Proiectul de acord între Elveția ș UE stagnează de mai mulți ani din cauza neînțelegerilor între cele două părți privitoare la participarea acestei țări la piața unică. 

În această săptămână a avut loc o întrevedere între responsabilii proiectului, care s-a soldat însă cu un eșec. Este prima întâlnire după mai 2021 de la Berna când s-a stabiilit că acesta nu se va concretiza. 

"Nu există ordin de dat sau de primit între UE şi Elveţia. Consiliul federal cunoaşte dorinţele UE. Nu este ceva nou. Acestea sunt chestiuni strict politice şi nu discuţii de natură tehnică. Nu a fost niciodată intenţia Consiliului Federal să reia imediat negocierile după eşecul acordului-cadru din mai", sunt declarațiile dure ale ministrul de externe elvețian, Ignazio Cassis, în urma întâlnirii.

Acesta a discutat la Bruxelles cu vicepreşedintele slovac al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, responsabil de dosar.

Pe de altă parte, reprezentantul CE, spune că "Întregul dialog politic trebuie să fie concentrat şi substanţial. Acesta nu poate reprezenta o cochilie goală". El a mai precizat că se va întâlni din nou cu Cassis în ianuarie 2021, la Davos în cadrul Forumului Economic Mondial pentru a stabili o foaie de parcurs și a confirma reluarea dialogului.

Însă Elveția nu vrea să fie presată în niciun fel de UE "Nu s-a pus problema unui termen limită la întâlnirea noastră. O foaie de parcurs de negociere nu este pe ordinea de zi în acest moment. Este vorba de a vedea care sunt aşteptările ambelor părţi şi de a nu uita nici faptul că în 95% din cazuri nu există niciun diferend", a tranșat subiectul ministrul elveţian.
 

×
Subiecte în articol: elvetia ue