x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanuel Macron a fost învestit preşedinte al Franţei pentru al doilea mandat de cinci ani

Emmanuel Macron a fost învestit preşedinte al Franţei pentru al doilea mandat de cinci ani

07 Mai 2022   •   13:55
Emmanuel Macron a fost învestit preşedinte al Franţei pentru al doilea mandat de cinci ani

UPDATE: Emmanuel Macron a fost învestit sâmbătă la Palatul Elysee în funcţia de preşedinte al Franţei pentru un nou mandat de cinci ani, cu câteva zile înainte de începerea efectivă acestui al doilea mandat, transmite AFP.

După ce preşedintele Consiliului Constituţional, Laurent Fabius, i-a confirmat victoria în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat în 24 aprilie, în faţa candidatei de extremă dreapta Marine Le Pen, cu 58,55% din voturi, Macron a cerut într-un scurt discurs să se acţioneze fără încetare pentru ca Franţa să fie o naţiune mai independentă şi mai puternică.

Stire initiala: Preşedintele francez, Emmanuel Macron, va fi învestit sâmbătă, în cadrul unei ceremonii pline de simbolism, la Palatul Elysee, cu câteva zile înainte de începerea celui de-al doilea mandat al său, informează AFP.

Învestirea celui de-al patrulea preşedinte reales sub cea de-a cincea Republică, după De Gaulle, Mitterrand şi Chirac, este în linie cu cea a predecesorilor săi, desfăşurându-se exclusiv în interiorul Palatului Elysee. Prin urmare, evenimentul va fi, în esenţă, o ceremonie televizată, transmisă în direct pe toate canalele principale.

Şeful statului va rosti apoi un discurs în faţa a aproximativ 450 de personalităţi, a familiei sale, inclusiv soţia sa Brigitte, a prietenilor săi, a membrilor guvernului, a prim-ministrului său în funcţie Jean Castex, precum şi a principalilor lideri ai celor două camere ale Parlamentului şi a altor invitaţi.

Vor fi prezenţi şi predecesorii săi Nicolas Sarkozy şi Francois Hollande, precum şi fostul său prim-ministru Edouard Philippe.

×
Subiecte în articol: emmanuel macron