x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanuel Macron rămâne ferm în privința garanțiilor de securitate oferite Rusiei

Emmanuel Macron rămâne ferm în privința garanțiilor de securitate oferite Rusiei

de Redacția Jurnalul    |    06 Dec 2022   •   16:30
Emmanuel Macron rămâne ferm în privința garanțiilor de securitate oferite Rusiei
Sursa foto: Hepta

Emmanuel Macron își reafirmă poziția privind oferirea de garanții de securitate pentru statele europene, inclusiv Rusia, în pofida opoziției altor state europene, printre care și Germania, spunând că nu trebuie să existe polemici fără sens.

"Eu nu cred că trebuie să facem mult caz, să încercăm să vedem polemici acolo unde nu sunt. Eu am spus mereu acelaşi lucru, adică faptul că la final, în negocierile de pace, vor fi subiecte teritoriale referitoare la Ucraina, acestea le aparţin ucrainenilor, şi vor fi subiecte de securitate colectivă pentru întreaga regiune", a spune președintele Franței, citat de Le Monde, înaintea summitului Balcanilor de Vest, de la Tirana, referindu-se la încercarea sa, în cursul întâlnirii din 7 februarie 2022, cu preşedintele Vladimir Putin, de a oferi Rusiei garanţii de securitate privind prezenţa NATO la granițele federației, pentru a evita războiul din Ucraina.

El a discutat, săptămâna trecută, cu preşedintele ameican Joe Biden, despre viitoarea "arhitectură de securitate", subliniind că ar trebui să fie oferite "garanţii de securitate Rusiei, în momentul în care va reveni la masa negocierilor".

"Unul dintre punctele esenţiale este temerea că NATO ajunge la granițele sale, că desfăşoară armament care poate ameninţa Rusia", a spus Macron.

Critici la afirmațiile președintelui Franței

Afirmaţiile preşedintelui Franţei au atras critici din partea Ucrainei şi a altor ţări est-europene. "Cineva vrea să ofere garanţii de securitate unui stat terorist şi criminal?", a reacţionat Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare din Ucraina.

Marcin Przydacz, adjunctul șefului diplomației poloneze, a apreciat că Emmanuel Macron "face o greşeală prin aceste afirmaţii", susţinând că Occidentul trebuie să menţină "politica de izolare" a Rusiei.

Vicepremierul Letoniei, Artis Pabriks, crede că ideea de a oferi garanţii de securitate Rusiei este o "cădere din nou în capcana tezei lui Putin că Occidentul şi Ucraina sunt responsabili de război", potrivit cotidianului Financial Times.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a declarat că oprirea războiului se va face prin "oferirea de garanţii de securitate Ucrainei", specificând că, "pentru Rusia, se va discuta mai târziu".

×