x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanuel Macron se opune aderării rapide a Ucrainei la UE. Propunerea președintelui francez

Emmanuel Macron se opune aderării rapide a Ucrainei la UE. Propunerea președintelui francez

10 Mai 2022   •   11:09
Emmanuel Macron se opune aderării rapide a Ucrainei la UE. Propunerea președintelui francez

Aderarea Ucrainei la UE ar putea dura decenii, în opinia președintelui francez Emmanuel Macron, citat de AFP. Acesta propune însă crearea unei noi comunități politice în Europa, scrie AFP.

Propunerea lui Macron a fost salutată de către cancelarul Olaf Scholz, acesta considerând-o ''foarte interesantă''. Cu toate acestea, oficialul german crede că va crea frustrări țărilor candidate la UE. 

Ideea avansată de șeful statului francez ar putea cuprinde state care nu îndeplinesc condițiile de aderare la UE, precum Ucraina sau Bosnia-Herțegovina dar și Marea Britanie, ieșită din UE. 

"Această organizaţie europeană nouă ar permite naţiunilor europene democratice să adere la baza noastră de valori, să găsească un nou spaţiu de cooperare politică, de securitate, de colaborare", a explicat Emmanuel Macron la Conferinţa privind viitorul Europei.

Proiectul este mai vechi și a stârnit deja nemulțiumiri dedoarece ar favoriza dezvoltarea mai multor cercuri cu state care au niveluri diferite de aderare. 

Totodată, Macron este în favoarea schimbării tratatelor europene, contestată deja de este 30% dintre țările UE. 
''Va trebui să ne reformăm textele, acest lucru este evident. Una dintre căile acestei reforme este o convenţie de revizuire a tratatelor. Este o propunere a Parlamentului European şi eu o susţin'', a declarat acesta.

Pe de altă parte, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat asigurări președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, că va primi un răspins la cererea de aderare la UE.
 

×
Subiecte în articol: emmanuel macron ucraina ue