x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UNESCO va evalua dacă resturile găsite în Haiti aparţin corabiei Santa Maria a lui Columb

UNESCO va evalua dacă resturile găsite în Haiti aparţin corabiei Santa Maria a lui Columb

de Agerpres    |    23 Iun 2014   •   16:00
UNESCO va evalua dacă resturile găsite în Haiti aparţin corabiei Santa Maria a lui Columb

O misiune de experţi se va deplasa în Haiti pentru a determina dacă resturile găsite în dreptul zonei de coastă a acestei ţări corespund epavei corabiei Santa Maria a lui Cristofor Columb, aşa cum susţine exploratorul american Barry Clifford, a anunţat luni UNESCO.

Experţii vor porni în misiune în următoarele luni, la cererea ministrului haitian al culturii, Monique Rocourt, care a cerut sprijinul Consiliului ştiinţific al Convenţiei UNESCO privind protecţia patrimoniului cultural subacvatic, a precizat într-un comunicat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), potrivit EFE.

Misiunea acestora va fi de a "evalua starea patrimoniului subacvatic" în dreptul zonei de coastă din nordul statului Haiti, unde au fost descoperite resturi ce pot aparţine uneia dintre cele trei ambarcaţiuni folosite în expediţia care a condus în 1492 la descoperirea Americii (Lumea Nouă).

Directorul general al UNESCO, Irina Bokova, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de traficul ilicit cu bunuri din patrimoniul subacvatic şi a cerut statelor să colaboreze cu Haiti pentru a da de urma obiectelor furate.

UNESCO a amintit că epava fusese vizitată în 2003 de mai mulţi exploratori şi că tot atunci s-a văzut un tun din secolul al XV-lea, care apoi a dispărut.

×
Subiecte în articol: haiti cristofor columb epava