x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Episodul Top Gear în România dă bătăi de cap premierului britanic. Circ cu pijamale şi spumă de ras în Camera Comunelor

Episodul Top Gear în România dă bătăi de cap premierului britanic. Circ cu pijamale şi spumă de ras în Camera Comunelor

de Sînziana Stancu    |    20 Iul 2011   •   21:00
Episodul Top Gear în România dă bătăi de cap premierului britanic. Circ cu pijamale şi spumă de ras în Camera Comunelor

Intr-o reuniune de urgenta a Camerei Comunelor, premierul britanic David Cameron a fost luat la intrebari de parlamentari, cerandu-i-se sa dea explicatii despre 'natura' relatiei sale cu Rebakah Brooks, fostul director executiv al diviziei britanice a publicatiilor magnatului media Rupert Murdoch, News International, scrie Daily Mail. Laburistul David Lammy i-a cerut lui Cameron sa spuna adevarul despre continutul unui articol scris de binecunoscutul Jeremy Clarkson, al carui show la televiziunea BBC, Top Gear, a inclus un episod filmat in Romania.

Episodul cu pricina, difuzat si in Romania in primavara anului trecut, s-a ales insa cu critici dure din partea am­ba­sa­dorului roman la Londra, Ion Jinga, deoarece episodul continea secvente ofensatoare pentru Ro­ma­nia si romani. Astfel, dupa cum a consemnat Mediafax, Clarkson se referea la Romania numind-o 'tara lui Bo­rat', pe romani i-a asimilat mai mult cu 'tiganii', iar apa de fantana cu care s-a spalat pe fata intr-un sat a numit-o 'apa comunista proas­pata'. Articolul il pune acum intr-o lumina proasta pe premierul brita­nic, in contextul interceptarilor ilegale, deoarece este banuit de legaturi stranse cu 'clanul' Murdoch si cu ziaristii compromisi in scandalul NotW.

Dar ieri, Cameron s-a aparat ferm si foarte sugestiv: 'Pot sa asigur Ca­mera (Comunelor – n.r.) ca nu am participat niciodata la o asemenea petrecere si ca nu am vazut-o pe ea (Rebakah Brooks – n.r.) in pijama'. El a negat si faptul ca ar fi avut vreun amestec in angajarea, in calitate de consilier in comunicare in cabinetul sau, a lui Andy Coulson, fostul redactor-sef al defunctului tabloid News of the World.

Coulson si unii dintre fostii sai subalterni sunt acuzati de inter­ceptarile telefonice ilegale, devenite 'endemice', dupa cum le calificase fostul jurnalist Sean Hoare, de la NotW. Hoare a facut primele dez­va­luiri despre interceptarile ilegale si a fost gasit mort luni, in apartamentul sau, nefiind cunoscuta deocamdata cauza decesului.

Cat il priveste pe Rupert Murdoch, la audierile de luni a plecat mai intai capul in podea, apoi si-a cerut iertare pentru ca a iesit atata taraboi pe seama trustului sau din cauza ascultarilor telefonice ilegale si a marturisit ca este 'cea mai umilitoare zi din viata sa'. In fata Comitetului pentru Cultura si Media din Parlament, el a afirmat ca nu a stiut ce se intampla in trustul sau si, in concluzie, ca nu se face vinovat de ceea ce s-a intamplat, inclusiv de presupusa obstructionare a unei anchete initiate in 2006, privind practicile ilegale ale ziaristilor de la NotW.

Wendi, de la servitoare la miliardara
Sotia pe jumatate mai tanara a lui Murdoch, Wendi Deng, a fost de­cla­rata 'eroina zilei' de luni. Ea l-a insotit la audieri si tot ea a fost cea care a observat ca spre capul 'ju­ma­tatii' sale se indreapta un 'OZN' de plastic, plin cu spuma de ras, aruncat de asistenta care devenise furioasa. Cu reflexele-i de voleiba­lista ramase intacte si la 42 de ani, a prins la timp farfuria cu spuma. Dar Wendi 'nu munceste' degeaba. La moartea lui Rupert, ea si cei doi copii ai lor, Chloe si Grace, vor mos­te­ni jumatate din averea mag­na­tului. Wendi a stiut de mica ce vrea. In 1987 a fugit din China comunista in SUA, la un cuplu prie­ten, care a angajat-o ca menajera. A despartit cuplul si s-a ales cu cetatenia americana. Face o facultate de gestiune la Yale si in 1996 intra ca stagiara la Murdoch. In ’99 il desparte de a doua sotie si se casatoreste cu el.

×
Subiecte în articol: externe