x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eșec american: Contraterorism în contratimp

Eșec american: Contraterorism în contratimp

de Şerban Mihăilă    |    20 Noi 2018   •   12:16
Eșec american: Contraterorism în contratimp
Sursa foto: Captura Youtube

Contraterorismul american nu a ținut pasul cu evoluția permanentă a pericolului extremismului jihadist, obținând victorii militare de scurtă durată împotriva teroriștilor, cu riscul pierderii războiului global. În pofida transformării constante a naturii extremismului islamist, abordarea utilizată de SUA  pentru anihilarea unor grupări precum Al-Qaeda sau Stat Islamic s-a schimbat mult prea puțin față de strategia aplicată imediat după atentatele din 11 septembrie 2001.

„Strategia SUA pentru contracararea salafismului jihadist s-a soldat cu rezultate efemere, din cauza faptului că inamicul este perceput într-un mod fundamental greșit”, avertizează un raport dat publicității, ieri, de prestigiosul grup de reflecție „American Enterprise Institute” (AEI), cu sediul la Washington. „Victoriile militare împotriva unor grupări precum Al-Qaeda din Irak au eliminat pentru un timp pericolul reprezentat de grupul respectiv pentru Statele Unite, însă s-au dovedit insuficiente pentru a împiedica reapariția amenințării respective”, susține studiul. Katherine Zimmerman (foto), autoarea raportului AEI, afirmă că „fisura fundamentală” în strategia adoptată de contraterorismul american este „simplificarea excesivă a inamicului în numeroase grupări distincte”. Potrivit autoarei, politica americană ignoră în mare măsură faptul că extremiștii islamiști nu au ca prim obiectiv atacarea Americii sau Europei, ci înlocuirea sistemelor de guvernare din statele cu populație majoritar musulmană cu propriile viziuni radicale despre Islam și gestionarea puterii. „Perspectiva Americii asupra inamicului se axează încă pe amenințările teroriste pe care grupările salafiste jihadiste le constituie pentru securitatea internă a SUA și pentru interesele americane (…) Strategia scapă din vedere că aceste grupări fac parte dintr-o mișcare globală care persistă dincolo de neutralizarea unei anumite organizații sau uciderea anumitor indivizi”, adaugă documentul. Conform raportului, guvernele din SUA și Europa consideră în mod eronat că, trecând de la atacarea statelor occidentale la înființarea de baze în comunități locale, mișcarea jihadistă și-ar fi schimbat tactica deoarece dă semne de slăbiciune.

Strategie în mișcare

Studiul consideră noua strategie a extremiștilor islamiști drept un pas spre obiectivul lor primordial și anume obținerea hegemoniei regionale prin intermediul suportului local. Mișcarea jihadistă își axează acum succesul pe abilitatea sa de a transforma societatea pe plan local și nu pe capacitatea ei de a ataca la scară globală, adică „exact invers” decât susține principiul pe care se bazează strategia contrateroristă a SUA, mai arată raportul. Eșecul SUA de a se adapta schimbării strategiei jihadiste permite unor grupări ca Al-Qaeda și SI să-și atingă scopul principal: transformarea societăților musulmane din interior, fără piedici majore din partea Occidentului.

 

×