x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Eu n-am auzit de la tatăl meu că-s român” – ambasadorul moldovean la Moscova

"Eu n-am auzit de la tatăl meu că-s român” – ambasadorul moldovean la Moscova

09 Apr 2009   •   00:00

Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţa, se simte în elementul său în dialogul cu presa rusă, declarând, pentru Interfax, că el niciodată nu a auzit de la tatăl său că este român, potrivit Rador.



"Suntem recunoscãtori autoritãţilor României, atunci când acestea în timpul vizitelor efectuate în capitalele europene declarã cã Republica Moldova are nevoie de sprijin pentru soluţionarea conflictului transnistrean, pentru integrarea în structurile europene şi pentru depãşirea, în general, a acestei perioade deficile, pe care o traverseazã în prezent" - a declarat şeful misiunii diplomatice moldovene la Moscova. "Cu toate acestea, atunci când susţin cã ţara nu are un viitor, cã mai devreme sau mai târziu ea va intra în componenţa altui stat, nu putem tolera acest lucru. Eu niciodatã nu am auzit de la tatãl meu cã sunt român" - a mai adãugat Andrei Neguţa.

"Chişinãul dispune de probe certe potrivit cãrora acţiunile de protest din Chişinãu au fost coordonate şi finanţate din exterior, dar nu existã probe cã partidele de opoziţie din Republica Moldova ar fi finanţate de România" - susţine el. "Atunci când preşedintele (Vladimir Voronin) a informat Guvernul  Republicii Moldova, acesta se baza pe informaţiile serviciilor secrete şi pe datele furnizate de MAI moldovean. Aceste date vor fi verificate, iar mâine vor fi fãcute publice" - a declarat Andrei Neguţa.     

Într-o declaraţie fãcutã miercuri de către preşedintele Vladimir Voronin, acesta susţinea cã ştie cine sunt sponsorii evenimentelor de la Chişinãu, unul dintre aceştia fiind Gabriel Stati, care a pãrãsit teritoriul moldovean la bordul a trei automobile blindate, însoţit de zece gãrzi de corp. Gabriel Stati şi tatãl acestuia, Anatoli Stati, sunt printre cei mai bogaţi oameni de afaceri de la Chişinãu. Firma Ascom, fondatã în urmã cu 15 ani, de către Anatoli Stati se ocupã de extracţii de petrol şi gaze. Ascom a efectuat extracţii de ţiţei în Turkmenistan, Kazahstan, apoi şi-a extins afacerile pe teritoriul Republicii Moldova şi României. Stati este patronul Clubului Flamingo, al echipei de fotbal Dacia, care s-a situat pe locul doi în campionatul moldovean. În ultima perioadã au apãrut unele divergenţe între familia Stati şi preşedintele Republici Moldova. În presã s-a vehiculat cã Stati ar fi finanţat Partidul Luiberal, condus de primarul Chişinãului, Dorin Chirtoacã, precum şi o serie de publicaţii şi posturi de radio ale opoziţiei. Anatoli Stati locuieşte în prezent în România.

×
Subiecte în articol: externe stati