x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eurogrupul are o nouă listă de cerinţe pentru Grecia

Eurogrupul are o nouă listă de cerinţe pentru Grecia

12 Iul 2015   •   18:11
Eurogrupul are o nouă listă de cerinţe pentru Grecia

Miniştrii de Finanţe din zona euro au redactat duminică o listă de condiţii suplimentare ce trebuie să fie îndeplinite de guvernul grec pentru a putea începe negocierile pentru cel de al treilea program de asistenţă financiară, au declarat pentru Reuters şi AFP o serie de surse europene.

Atena a solicitat recent un nou ajutor financiar de la zona euro - estimat la circa 74 de miliarde de euro pe trei ani - şi a propus finalizarea unui program de reforme ambiţios.

'Eurogrupul a ajuns la concluzia că nu există încă o bază pentru a începe negocierile pentru un nou program' se arată într-un comunicat de presă consultat de Reuters. Pentru a putea începe astfel de negocieri, miniştrii de Finanţe din zona euro vor ca Grecia să modifice Taxa pe Valoarea Adăugată şi sistemul de pensii, să extindă baza de impozitare pentru a creşte veniturile la buget şi să crească independenţa Oficiului naţional de statistică (Elstat). 'Numai după implementarea legală a măsurilor menţionate mai sus pot începe negocierile cu privire la un memorandum de înţelegere' se mai arată în acest comunicat ce va fi prezentat şi liderilor din zona euro care se reunesc duminică seara la Bruxelles.

Potrivit AFP, car citează un diplomat european, textul, care este încă în statul de proiect, include şi propunerea Germaniei privind crearea în afara Greciei a unui fond care să regrupeze active greceşti în valoare de 50 de miliarde de euro, pentru a garanta privatizările promise de autorităţile de la Atena. În schimb, în ultima versiune a documentului nu mai este inclusă şi o a doua idee germană, cea referitoare la o ieşire a Greciei din zona euro pentru o perioadă de cinci ani, însoţită de o restructurare a datoriei Greciei.

În cursul acestei seri, liderii din zona euro ar urma să preia ştafeta de la miniştrii de Finanţe pentru a decide, dacă demarează sau nu, negocierile cu Atena pentru al treilea plan de ajutor, condiţie sine qua non pentru a evita ieşirea Greciei din zona euro.

Sursa Agerpres 

×
Subiecte în articol: grecia