x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Europa vs Facebook”. Cât de personal crezi că este contul tău de pe reţeaua de socializare?

“Europa vs Facebook”. Cât de personal crezi că este contul tău de pe reţeaua de socializare?

07 Aug 2014   •   19:57
“Europa vs Facebook”. Cât de personal crezi că este contul tău de pe reţeaua de socializare?

Max Schrems are 26 de ani şi studiază la o Facultate de Drept din Viena. Este iniţiatorul grupului “Europa vs Facebook", format din zece studenţi din Austria, care acuză Facebook că încalcă legile europene privind protecţie datelor cu caracter personal şi că susţine spionajul efectuat de Agenţia de Securitate Naţională din SUA.

“Facebook ignoră legile europene”
“Am studiat în California”, povesteşte Max Schrems într-un articol publicat pe site-ul grupului, http://www.europe-v-facebook.org. “În timp ce mă aflam în Statele Unite, am scris o lucrare despre viaţa privată şi Facebook, iar concluzia a fost că Facebook ignoră, pur şi simplu, legile europene. După ce m-am întors în Europa, am decis, împreună cu un grup de prieteni, că trebuie să trimitem aceste concluzii autorităţilor din Irlanda. Toţi utilizatorii reţelei de socializare din afara SUA şi Canada au contract cu Facebook Irlanda şi, prin urmare, ar trebui să beneficieze de legile irlandeze şi europene de confidenţialitate. Desigur, Facebook nu le respectă. Următorul pas a fost să depunem plângeri autorităţilor irlandeze. Am obţinut, de asemenea, o copie a datelor noastre de utilizatori de Facebook. Pachetul meu de date e un document PDF cu 1.222 de pagini, şi el conţine o mulţime de informaţii ce fuseseră şterse de mine (mesaje, postări pe perete, prieteni, înţepături, nume vechi, adrese de e-mail)”.
Ca să intre în posesia acestui document, Max Schrems a completat formularul on-line şi a trebuit să insiste cu e-mailuri către Facebook. În cele din urmă, a primit, tocmai din California, un CD cu documentul PDF.

“Vom trăi, în curând, într-o lume SF”
“Sunt interesat de viaţa privată, pentru că eu cred că dacă nu vom reglementa astăzi acest lucru, în 10 ani vom trăi într-o lume în care nimic nu va mai fi personal. După 9/11 (n.r. – atentatele teroriste din 11 septembrie 2001), am renunţat la mult din intimitate în favoarea statului şi a companiilor private. Acum, întreaga “industrie de extragere a datelor” vine din SUA şi ea ingoră, pur şi simplu, legislaţia europeană. Trebuie să facem ceva acum, altfel vom trăi, în curând, într-o lume science-fiction în care Facebook, Google, Apple şi alţii vor ştii mai multe despre mine decât eu însumi. În plus, e vorba şi de o problemă de concurenţă neloială, deoarece companiile europene trebuie să respecte toate aceste legi”, declară Max Schrems.

20.000 de susţinători
El susţine că multe dintre informaţii personale pe care reţeaua de socializare le stochează nu sunt generate direct de utilizator, ci de prietenii acestuia sau de Facebook. “Facebook poate fi folosit pentru urmărirea hardware-ului, poate păstra “prieteniile” şterse sau poate calcula locaţia dumneavoastră din trecut. Acestea sunt informaţii pe care nu le vedem pe facebook.com. Facebook deţine lista “prietenilor eliminaţi”, dar şi toate mesajele şterse sau unele postări de pe perete care fuseseră şterse”.

Grupul “Europa vs Facebook” a depus plângeri la Comisia pentru Protecţia Datelor din Irlanda, care investighează acum modul în care Facebook Irlanda, cu sediul în Dublin, respectă legislaţia europeană. “Pentru început, aşteptăm să primim răspunsuri la 22 din reclamaţiile noastre. Primele rezultate ar trebui să apară la începutul anului viitor. Ne dorim ca Facebook să facă schimbări majore, pentru a se conforma cu prevederile legilor europene.”

Acţiunea a fost mediatizată vineri, 1 august a.c, şi, în mai puţin de o săptămână, peste 20.000 de utilizatori ai Facebook, din mai mult de 100 de ţări,  s-au alăturat procesului colectiv împotriva reţelei de socializare. Cei mai mulţi dintre ei sunt din Germania, Austria şi Olanda. “Mesajele şi feedbackul au fost pozitive şi, ce e cu adevărat interesant, mulţi oameni spun că, în sfârşit, cineva face ceva în acest sens. Scopul nostru este să facem ca Facebook să opereze legal în ceea ce priveşte protecţia datelor. Ne place să ne plângem despre protecţia datelor în Europa, acum e momentul să ne protejăm drepturile fundamentale. Facebook a comis ilegalităţi, spre exemplu a sprijinit programul PRISM al NSA, care colectează informaţii în masă cu privire la tot ce comunică americanii”, susţine Max Schrems.

Procesul este susţinut de Roland Prozessfinanz, o companie specializată în finanţarea proceselor, care va câştiga 20% din daunele obţinute. Restul se va împărţi celor care depun plângerea. Ieri, “Europa vs Facebook” a anunţat public că va limita, pentru moment, numărul cererilor venite din partea utilizatorilor Facebook la 25.000, pentru că “fiecare cerere în parte trebuie să fie verificată şi administrată”.

“Nu urmărim vreun câştig personal, financiar sau de altă natură”, declară Max Schrems. “Vrem doar ca oamenii să poată folosi Facebook, fără să fie nevoie să-şi facă griji cu privire la viaţa privată.”

×