x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europenii cred în FMI iar românii, în G-20

Europenii cred în FMI iar românii, în G-20

de Irina Cristea    |    01 Mar 2011   •   19:19
Europenii cred în FMI iar românii, în G-20
Sursa foto: /Reuters

154299-reuters-rtxsdg3.jpgFondul Monetar Internaţional trece drept cea mai eficientă „armă” de combatere a crizei şi de reformare a pieţei financiare globale. Cel puţin, asta este părerea celor mai mulţi dintre europeni, potrivit celui mai recent Eurobarometrul.

Sondajul, realizat la nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, a mai arătat că cetăţenii Uniunii au o părere foarte proastă despre felul în care guvernele naţionale au gestionat criza econo­mică. Astfel, în grupul ţărilor cu cei mai critici cetăţeni faţă de propriul Exe­cutiv se numără România, Irlanda, Grecia, Spania, Letonia şi Li­tuania. Mai puţin de jumătate dintre cetăţenii europeni, 45%, cred că măsurile Uniunii de combatere a crizei au fost unele eficiente. În grupul minoritar se află şi românii, care cred, în proporţie de 63%, că Bruxelles-ull a acţionat eficient în combaterea recesiunii. Românii sunt „minoritari” şi în ceea ce priveşte părerea despre rolul FMI.

Potrivit Eurobarome­trului, preluat de Mediafax, la nivelul tuturor statelor membre UE, Fondul este cel mai bine plasat pentru reformarea pieţei financiare globale (25%), urmat de instituţiile Uniunii Europene (21%) şi de ţările din grupul G20 (18%).  Românii plasează însă FMI abia pe locul al treilea (14%), acesta fiind devansat de ţările G20 (18%) şi Uniunea Europeană (27%). Pe de altă parte, atât majoritatea românilor (78%), cât şi majoritatea cetăţenilor europeni (82%), sunt de acord că Uniunea Europeană ar trebui să aibă un rol mai important în elaborarea unor noi reguli pentru pieţele financiare mondiale.

Studiul arată că România este printre puţinele ţări din Uniunea Europeană în care rolul atribuit guvernului este perceput ca fiind mai important decât cel al Uniunii Europene, ea fiind depăşită la acest capitol doar de Suedia (34%) şi Marea Britanie (40%). Aproximativ o treime dintre români consideră că actorul cel mai capabil pentru a lua măsuri împotriva efectelor crizei trebuie să fie guvernul naţional (29%), urmat de Uniunea Europeană (27%) şi de G20 (12%).

×
Subiecte în articol: externe