x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eveniment - NATO si securitatea Marii Negre

Eveniment - NATO si securitatea Marii Negre

de Radu Tudor    |    06 Feb 2006   •   00:00
Eveniment - NATO si securitatea Marii Negre

Corespodenta din Munchen
Peste 50 de ministri ai Apararii si de Externe si 200 de invitati au dezbatut, in acest week-end, la conferinta pentru politici de securitate de la Munchen, cele mai importante probleme ale securitatii europene si internationale.
Corespodenta din Munchen
Peste 50 de ministri ai Apararii si de Externe si 200 de invitati au dezbatut, in acest week-end, la conferinta pentru politici de securitate de la Munchen, cele mai importante probleme ale securitatii europene si internationale.

Asteptat cu mare interes, discursul secretarului american al apararii, Donald Rumsfeld, s-a concentrat in cea mai mare masura pe combaterea fundamentalismului si terorismului.

La interventia ministrului roman de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, Rumsfeld a precizat ca problemele de securitate din zona Marii Negre sunt pe agenda NATO si ca noii membri ai Aliantei aduc o noua perspectiva si un plus de energie care sunt apreciate. "Marea Neagra este importanta, exista amenintari globale in zona Marii Negre si acest lucru trebuie discutat cu aliatii si partenerii din NATO si trebuie sa fim interesati de acest dosar", a declarat seful Pentagonului.

Secretatul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat ca forta de raspuns a NATO (NRF) este obiectiul principal pe 2006 al Aliantei si ca spera ca la summitul de la Riga, din noiembrie, sa poata declara operationala aceasta forta fundamentala pentru evolutia Aliantei.

LAUDE. Senatorul republican de Arizona, John McCain, a subliniat ca este extrem de importanta implicarea mai activa a tuturor membrilor NATO in operatiunile Aliantei si a dat ca exemplu Romania care este cel mai activ nou membru in toate operatiunile Aliantei. McCain a criticat foarte dur Rusia spunand ca Moscova devine un "exportator de autocratie" si provoaca ingrijorare pe scena internationala atat din punct de vedere politic, cat si economic. Ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, a declarat ca "daca NATO va ramane o organizatie militara clasica, atunci ea va fi o amenintare pentru Rusia". Ivanov a adus in discutie aplicarea Tratatului CFE (asupra fortelor conventionale in Europa) afirmand, spre surprinderea multora, ca Rusia este cea care respecta angajamentele internationale dar ca "exista unele state NATO care amana in mod intentionat ratificarea tratatului".

IRANUL. La conferinta de securitate de la Munchen, secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, a declarat ca regimul iranian este astazi cel mai important sponsor al terorismului si ca intreaga lume trebuie sa depuna eforturi pentru a preveni "un Iran nuclear".

Ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, a precizat ca in dosarul iranian "situatia trebuie sa ramana sub controlul AIEA, acolo sunt cei mai buni specialisti care stiu sa gestioneze cel mai bine situatia. Mohammed el Baradei va intocmi o lista cu intrebari foarte precise pentru guvernul iranian, la care Comunitatea Internationala asteapta raspunsuri in luna martie. Daca expertii AIEA vor fi expulzati din Iran si se intrerupe orice dialog, e un semn foarte rau".

Senatorul democrat Joe Lieberman a declarat ca in cazul in care nu va fi identificata o solutie dupa aplicarea sanctiunilor asupra Iranului, NATO trebuie sa fie pregatita pentru a securiza sursele de energie si transport energetic catre Occident.

×
Subiecte în articol: externe nato