x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eveniment - Trei zile de diplomatie

Eveniment - Trei zile de diplomatie

de Ana Ilie    |    31 Aug 2006   •   00:00
Eveniment - Trei zile de diplomatie

Timp de trei zile, Bucurestiul este gazda Reuniunii anuale a diplomatiei romane, o intrunire care isi propune sa evalueze politica externa a Romaniei, ca viitor stat membru al Uniunii Europene.

Reuniunea anuala a diplomatiei romane a inceput ieri, la Bucuresti, sub motto-ul "Noi realitati, noi raspunderi, noi perspective". Ambasadorii, consulii, directorii institutelor culturale romanesti, reprezentanti ai Corpului Diplomatic strain, reprezentanti ai societatii civile, mediului academic si de afaceri, dar si membri ai Guvenului si ai Parlamentului, reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale participa trei zile la o ampla dezbatere privind proiectul unei strategii de politica externa postaderare. Vor fi puse in discutie si Legea diplomatiei, Legea romanilor de pretutindeni si Legea votului prin corespondenta. Reuniunea de anul acesta beneficiaza si de prezenta unor oaspeti straini: Miguel Angel Moratinos, ministrul Afacerilor Externe Spania, Abdelelah Al-Khatib, ministrul iordanian al Afacerilor Externe, Anand Sharma, ministrul pentru Afaceri Externe al Indiei, Guenter Gloser, ministru de stat pentru Europa din Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei, prim-ministrul Regatului Danemarcei, Anders Fogh Rasmussen. Ministrii de Externe ai Finlandei si Republicii Populare Chineze, ministrul de stat pentru Europa al Marii Britanii si Secretarul General al NATO vor transmite mesaje video in cadrul reuniunii anuale.

DISCURS. In discursul de deschidere, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, s-a declarat multumit de bilantul diplomatiei romane in ultimul an. "Trebuie sa mentinem aceeasi abordare sobra si pragmatica pentru a parcurge ultimii pasi pe care ii mai avem de facut pana la aderare. Saptamanile si lunile urmatoare sunt cruciale. Avem in fata un test insemnat, cel al raportului Comisiei Europene din 26 septembrie, pe baza caruia Consiliul Uniunii urmeaza sa confirme aderarea noastra la 1 ianuarie 2007", a spus seful diplomatiei romane. Potrivit lui Ungureanu, "1 ianuarie 2007 va fi doar o data calendaristica", iar Romania nu are timp sa sarbatoreasca, pentru ca eforturile vor continua dupa aderare. "Asemenea altor state care au aderat mai recent la UE, Romania acorda o mare importanta rolului SUA in securitatea europeana", a afirmat Ungureanu, adaugand ca "Romania va adopta, cel mai probabil, o linie de conduita care sa imbine proatlantismul lucid cu multilateralismul eficace al Europei".

REPROSURI SI PRIORITATI
Presedintele Basescu le-a reprosat aseara ambasadorilor romani efortul prea mic pentru promovarea posibilitatilor de investitii in Romania si pentru promovarea exporturilor romanesti catre Europa si Asia. "V-as ruga sa iesiti din postura de ambasador clasic", le-a cerut Basescu. Presedintele a enumerat prioritatile Romaniei in politica exter-na: aderarea la UE, parteneriatul strategic in cadrul NATO cu SUA, relatiile traditionale cu tarile arabe, atentia acordata parteneriatului cu tarile din Extremul Orient si relatia pragmatica de solutionare a problemelor de la Marea Neagra cu Federatia Rusa, relatiile cu Republica Moldova. "Ne mentinem ideea, de asemenea, ca securitatea Romaniei este legata de pacea din Balcani. Chiar daca nu avem intotdeauna o pozitie similara cu a aliatilor nostri, noi sustinem ca solutia pentru Kosovo trebuie sa fie una negociata intre Belgrad si Pristina. Noi sustinem inviolabilitatea granitelor unui stat", a spus Basescu.

ATENTIONARE GERMANA
Ministrul german pentru Europa, Gunter Gloser, a declarat ieri ca daca Executivul european va decide ca se impune activarea clauzelor de salvgardare pentru Romania, acest lucru ar insemna respectarea Tratatului de Aderare. "In cazul in care Comisia Europeana conchide, in Raportul sau din toamna, ca deficientele existente impun folosirea clauzelor de salvgardare, acest lucru nu ar insemna nici mai mult, nici mai putin decat aplicarea Tratatului de Aderare asupra caruia am convenit cu totii", a apreciat oficialul german, citat de Mediafax. In ceea ce priveste "deficientele existente", Gloser a insistat ca actiunile arbitrare ale statului sau politiei sunt inacceptabile, iar infractiunile trebuie aduse in fata legii "indiferent de statutul faptuitorului, conexiunile sale politice". El a mai remarcat ca firmele straine, "mai ales companiile germane", ar fi mai atrase de investitii in Romania, daca asteptarile lor privind statul de drept ar fi indeplinite.
×
Subiecte în articol: externe