x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Excedentul bugetar al Rusiei s-a dublat în octombrie 2022. Care sunt previziunile

Excedentul bugetar al Rusiei s-a dublat în octombrie 2022. Care sunt previziunile

13 Noi 2022   •   19:10
Excedentul bugetar al Rusiei s-a dublat în octombrie 2022. Care sunt previziunile

Excedentul bugetar al Rusiei au ajuns la 128,4 miliarde de ruble în primele 10 luni ale anului, aproape dublu față de surplusul bugetar de 54,7 miliarde de ruble anunțat în luna precedentă. Motivul principal al creșterii spectaculoase din luna octombrie, este aplicarea unei taxe pe profiturile extraordinare ale Gazprom, arată datele Ministerului rus de Finanțe, citate de Bloomberg. 

Însă Federația Rusă și-a  crescut și cheltuielile iar veniturile s-au redus ca urmare a sancțiunilor occcidentale care afectează livrările de petrol și gaze. 

Astfel că Ministerul de Finanțe de la Moscova estimează un deficit bugetar pe 2022, dublu față de ţinta de 0,9% din PIB.

Veniturile din taxele pe energie s-au dublat în luna octombrie față de perioada anteroară. Acesta este motivul pentru care Gazprom a plătit în plus 416 miliarde de ruble la bugetul de stat. Taxa a fost instituită ca urmare a prețurilor mari la petrol și gaze. 

De asemenea, cheltuielile au crescut cu 20% în primele 10 luni din 2022 ca urmare a războiului și a majorări ajutoarelor sociale. 

Ministerul de Finanțe a accesat pentru prima oară Fondul de rezervă al statului, luna trecută, după ce premierul Mihail Mișustin a cerut alocarea a 1.000 de miliarde de ruble în acest scop iar peste 25% din sumă a fost deja cheltuită. 

 

×
Subiecte în articol: excedent deficit buget Rusia