x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Exerciţii spionate

Exerciţii spionate

de George Daniel Ripa    |    20 Aug 2007   •   00:00
Exerciţii spionate
Sursa foto: JENS KOEHLER/

Bombardierele ruseşti care executau exerciţii militare deasupra Oceanului Atlantic, a Pacificului şi Polului Nord au fost monitorizate de aproape 21 de avioane de vănătoare NATO.


Bombardierele ruseşti care executau exerciţii militare deasupra Oceanului Atlantic, a Pacificului şi Polului Nord au fost monitorizate de aproape 21 de avioane de vănătoare NATO.Â


Bombardierele ruseşti ce executau exerciţii militare deasupra Oceanului Atlantic, a Pacificului şi Polului Nord au avut neplăcuta surpriză să observe că sunt monitorizate atent de 21 de avioane de vănătoare ale Organizaţiei Atlanticului de Nord, susţin Forţele aeriene ruse. NATO a luat decizia de a intoarce Rusiei serviciul, după ce in ultimele două săptămăni mai multe exerciţii militare ale NATO au fost supravegheate de la o distanţă foarte mică de avioane de vănătoare ruseşti. De această dată insă, cei urmăriţi au fost chiar ruşii. "In timpul acestor zboruri am observat 21 de avioane de vănătoare ale NATO, care s-au apropiat şi ne-au urmărit timp de peste cinci ore", a declarat Pavel Androsov, comandantul aviaţiei strategice ruse, citat de Interfax. Oficialul rus a refuzat insă să ofere informaţii despre locul in care a avut loc intălnirea dintre avioanele ruseşti şi cele ale NATO. Exerciţiile militare tactice ruseşti au inceput la 14 august şi s-au terminat la 18 august. In total, la ele au participat peste 50 de avioane ruseşti, printre care şi bombardiere strategice, ce au insumat peste 400 de ore de zbor. "Intenţionăm să organizăm in mod regulat asemenea zboruri, deoarece ele stau la baza pregătirii şi antrenării echipajelor de pe bombardierele strategice", a mai declarat Pavel Androsov.


PUTIN A DAT STARTUL. Ultimele tensiuni dintre NATO şi Rusia au inceput in urmă cu zece zile, cănd avioane de vănătoare ruseşti au urmărit exerciţii militare ale NATO. De altfel, ruşii au intărit vineri decizia de a relua zborurile bombardierelor strategice prin vocea preşedintelui Vladimir Putin, care a declarat că "Moscova a decis reluarea zborurilor pe o bază permanentă", reinnondănd astfel o practică a războiului rece. Acest lucru inseamnă că Rusia va avea mobilizate permanent, in aer, bombardiere strategice capabile să transporte rachete nucleare.


Endeavour

In ciuda faptului că NATO şi Rusia au reluat practici din războiul rece, site-ul oficial al Organizaţiei Nord-Atlantice, www.nato.int, susţine că forţele alianţei se pregătesc pentru exerciţiul militar comun cu Rusia, ce va avea loc in Marea Mediterană, in luna septembrie. Operaţiunile antiteroriste Endeavour au ca scop familiarizarea flotei ruse cu sistemele NATO.

×
Subiecte în articol: externe nato ruseşti