x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Exerciţiul NATO din Marea Neagră a fost supravegheat de militari ruşi, susţine comandantul fregatei canadiene Fredericton

Exerciţiul NATO din Marea Neagră a fost supravegheat de militari ruşi, susţine comandantul fregatei canadiene Fredericton

17 Apr 2016   •   13:25
Exerciţiul NATO din Marea Neagră a fost supravegheat de militari ruşi, susţine comandantul fregatei canadiene Fredericton

Exerciţiul militar al NATO, desfăşurat zilele trecute în Marea Neagră, la care au participat fregata Regina Maria şi fregata canadiană HMCS Fredericton, a fost supravegheat de către militarii ruşi, susţine comandantul navei canadiene, Trevor MacLean.

Fregata canadiană HMCS Fredericton, care face parte din Gruparea Navală Permanentă NATO din Marea Mediterană, s-a aflat în perioada 8-10 aprilie în Portul Constanţa, perioadă în care militarii canadieni s-au antrenat cu cei români în cadrul unor ateliere de lucru.

Nava canadiană a desfăşurat apoi în Marea Neagră, împreună cu fregata Regina Maria, mai multe exerciţii de luptă de apă, de luptă antiaeriană şi luptă antisubmarin.

Fregata HMCS Fredericton a revenit la sfârşitul acestei săptămâni în Portul Constanţa, iar comandantul acesteia a spus că exerciţiile făcute pe Marea Neagră au fost supravegheate de către militarii ruşi.

“De când am intrat în Marea Neagră a fost o prezenţă rusească. Acest lucru nu ne-a afectat şi nu ne-a îngreunat operaţiunea”, a declarat comandantul navei HMCS Fredericton, Trevor MacLean, care a precizat că supravegherea a fost făcutâ cu ajutorul navelor ruseşti, dar şi cu avioane.

Militarii români spun că sunt obişnuiţi cu astfel de practici pentru că în ultimii ani asemenea exerciţii pe Marea Neagră au fost supravegheate de către ruşi.

Comandantul Trevor MacLean a mai spus că acest exerciţiu militar a fost un succes, apreciind efortul depus atât de către echipajul său, cât şi de personalul aflat pe  fregata Regina Maria.

Fregata canadiană HMCS Fredericton urmează să revină în zilele următoare în Marea Mediterană.

În martie 2015, un alt exerciţiu NATO din Marea Neagră a fost supravegheat de către ruşi, ministrul Apărării din acea perioadă, Mircea Duşa, asistând la acel eveniment de la bordul fregatei Regina Maria.

“Cred că este normal ca avioane de supraveghere electronică să culeagă informaţii despre ceea ce se întâmplă pe Marea Neagră, aşa cum şi avioanele NATO culeg informaţii din această zonă. Nu cred că este coincidenţă. Se ştie că există acest exerciţiu pe Marea Neagră şi culeg informaţiile despre acest exerciţiu”, a afirmat cu acel prilej Mircea Duşa.

În martie 2015, avionul de cercetare rusesc IL-20 a survolat zona în timpul exerciţiul la o înălţime de trei mii de metri.

Sursa: news.ro

×
Subiecte în articol: nato exercitii nato in marea neagra